divendres, 20 de març del 2020

Metafísica



El Greco 1614

Entenc la metafísica com un conjunt de productes creats per la ment humana i només existents en la ment humana que tenen la capacitat d'operar en la realitat com si fossin entitats objectives, tot i no ser-ho; que funcionen com si tinguessin entitat pròpia.

És una mena de món virtual que no mira de reproduir el món real sinó de crear un altre món peculiarment real, en el sentit que no és materialment real però té capacitat d'incidir i modificar el món real.

Em sembla que formen part del món material coses com ara els objectes físics (naturals o tecnològics), els comportaments, les obres d'art, la litúrgia. En canvi, formarien part de la metafísica coses com la ciència, la filosofia o la teologia. Dins de la filosofia hi trobem l'axiologia, la qual treballa els valors, un dels conjunts d'ens metafísics per excel·lència (llibertat, justícia, amor...). La teologia treballa un dels ens metafísics més importants, Déu.

Hi pot haver una concepció no metafísica dels valors? Sí, la que els veu com etiquetes atribuïdes a un conjunt de comportaments humans similars, però sense considerar que tinguin entitat o dinàmica pròpia, sense que tinguin capacitat d'incidir ells mateixos com a tals en la realitat i "crear" realitat. L'axiologia metafísica dóna doncs entitat específica -metafísica, no física- als valors i els analitza i treballa com a tals.

Es tracta d'una distinció massa subtil, irrellevant? Això ho ha de decidir cadascú, segons la seva experiència de la vida. I d'aquesta decisió depèn que doni validesa i es vulgui endinsar o no en l'àmbit de la metafísica.