dilluns, 24 de juny del 2019

Cultiu, cultura, culte




Cézanne 1880



En Toni Pascual ens recordava que els termes cultiu, cultura i culte tenen un mateix origen, i per tant d'alguna manera estan vinculats. L'arrel compartida és el terme llatí cultus, derivat del verb colere, o sigui “cultivar”. És una constatació interessant i suggeridora. Cultiu: treballar la terra. Cultura: treballar el coneixement. Culte: treballar la relació amb el que ens depassa. Tres “pràctiques”, tres àmbits d'esforç sistemàtic, de paciència i espera, de recollida de fruits.

De cultura n'hi ha tantes definicions que t'hi perds. Jo tinc una feblesa per aquesta de Xavier Rubert de Ventós: “Cultura és allò que transforma la realitat dura i opaca en una forma simbòlica (artística, científica, lingüística, religiosa...) fins a convertir aquesta realitat en alguna cosa de penetrable i fruïble per a l'esperit humà.” Em sembla una definició densa però il·luminadora, que ens ajuda a enfocar els productes i iniciatives culturals d'una determinada manera: només el que fa que la realitat tingui gruix (a una superfície no s'hi pot penetrar), sigui més transparent (puguem veure-hi a dins, entendre la seva dinàmica) i esdevingui font de goig és cultura...

És interessant aquesta definició de culte de la Wikipedia francesa: “conjunt de pràctiques d'homenatge o de veneració fet per un grup a una divinitat, un ésser vivent mític o real, un ésser inanimat o un fenomen al que aquest grup reconeix una dimensió “de superioritat, d'excel·lència o de sagrat” i li atribueix qualitats remarcables o excepcionals que poden ser considerades com a exemplars. El culte és un dels elements de les religions.” I celebrar un culte seria “cultivar una relació amb una divinitat i voler fer-la “fructificar” pel benefici moral i material (pau, riquesa, prosperitat, felicitat, salvació, salut, etc.) de l'individu o de la comunitat que el practica.” Importants actes de culte serien la pregària (d'invocació, de lloança, de petició, etc.), el cant i la música, la lectura de textos sagrats, la predicació ritual, l'ofrena, els pelegrinatges, les processons... Culte s'associa amb ritual, amb litúrgia.

Pregunta: què passa amb el culte a les nostres societats? N'hi ha? On es troba? Ens cal?