divendres, 5 de gener del 2018

Els reis mags




Pietro da Rimini 1330


Explica Franco Cardini (La Vanguardia del 02.11.2001) que l'únic text evangèlic que parla dels Reis Mags, el de Mateu, no esmenta el seu nombre, i que molts textos antics parlen de 4, 10, 12 o fins i tot més; el número de tres surt cap a finals del segle V, amb diversos significats possibles: al·lusió a la Trinitat, als tres continents, a les tres races humanes, a les tres edats de l'home, als tres estats del món. 

Creu que eren probablement sacerdots-astròlegs perses del culte mazdeísta. Pel que fa a l'estrella indicadora, creu que segurament va ser una gran conjunció de Saturn i Júpiter a Piscis, o bé una supernova. Lo de l'estel amb cua deriva de la pintura de Giotto, que recollia l'impacte que havia tingut el pas del cometa Halley per Itàlia.

S'associa de vegades a Melcior (Melkon) a un rei persa, venerable ancià de barba blanca. Gaspar seria un rei indi, primer sense barba i després amb ella, home madur. I Baltasar (Balthasar) seria un rei àrab de rostre fosc, que a partir del segle XV esdevé un rostre de negre africà, més aviat jove.