Pietro da Rimini 1330 |
Explica Franco Cardini (La Vanguardia del 02.11.2001) que l'únic text evangèlic que parla dels Reis Mags, el de Mateu, no esmenta el seu nombre, i que molts textos antics parlen de 4, 10, 12 o fins i tot més; el número de tres surt cap a finals del segle V, amb diversos significats possibles: al·lusió a la Trinitat, als tres continents, a les tres races humanes, a les tres edats de l'home, als tres estats del món.
Creu que eren probablement sacerdots-astròlegs perses del culte mazdeísta. Pel que fa a l'estrella indicadora, creu que segurament va ser una gran conjunció de Saturn i Júpiter a Piscis, o bé una supernova. Lo de l'estel amb cua deriva de la pintura de Giotto, que recollia l'impacte que havia tingut el pas del cometa Halley per Itàlia.
S'associa de vegades a Melcior (Melkon) a un rei persa, venerable ancià de barba blanca. Gaspar seria un rei indi, primer sense barba i després amb ella, home madur. I Baltasar (Balthasar) seria un rei àrab de rostre fosc, que a partir del segle XV esdevé un rostre de negre africà, més aviat jove.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada