dimarts, 3 de gener del 2023

Manar i liderar



Hernández Pijuan 2001



No és el mateix manar que orientar. No és el mateix ocupar un càrrec que generar un procés. No és el mateix dirigir que liderar.

El que passa és que, de fet, qui mana (qui dirigeix), d’alguna manera acaba orientant; i qui orienta, d’alguna manera acaba manant (tenint poder). I això afavoreix l’aiguabarreig, la superposició, la confusió entre les dues nocions. I fa que sovint hom imagini que liderar és manar. I que els líders són els que estan en posicions jeràrquicament superiors.

Cal ser curosos i procurar diferenciar les dues tasques, de cara a treure més profit de l’àmbit del lideratge. Si ens conformem amb la barreja, acabem sense saber ben bé de què parlem quan ens referim al lideratge. No és fàcil evitar l’aiguabarreig, i més quan en el llenguatge quotidià es fa servir sovint el terme "líder" tant per a una cosa com per a l’altra. Però val la pena fer l’esforç de mirar de considerar el lideratge com, i només com, el procés de vinculació entre una persona i un grup a través d’una visió, d’un projecte.

La visió és formulada pel líder i compartida pel grup. Compartida necessàriament a partir d’una assumpció lliure i voluntària de la mateixa per part dels qui formen el grup; no es pot imposar una visió. Compartida perquè els membres del grup troben en la visió alguna cosa de realitzador per a ells.

Aquesta visió queda "qualificada", marcada, per la persona mateixa del líder: la mateixa visió proposada per algú altre, o per un document escrit, no operaria com a tal. La visió queda associada al líder, n'esdevé indestriable,

Una visió no és un objectiu qualsevol. Acostuma a ser quelcom que va més enllà del que seria previsible, extrapolable, calculable. Quelcom que té la capacitat d’oferir camins de sortida d’atzucacs, camins innovadors davant de problemes racionalment insolubles o si més no de difícil solució (de vegades per la mateixa resistència del grup a afrontar reptes que té al davant).

Per això és tan important la visió. I per això és tan important que hi hagi persones, líders, capaços de formular-la i associar-hi la força de la seva mateixa persona. Per això és tan important el lideratge.