diumenge, 23 de juny del 2024

Fes



Twombly 1978


"Cap home, ni cap poble ni cap comunitat religiosa no poden pretendre ser l'únic i exclusiu subjecte de la comunicació divina."


"La comunicació de Déu és infinita i oberta a tots els homes. Per això crec vàlides totes les experiències religioses que hi ha hagut i que hi haurà en la història humana. L'experiència de Jesús no exclou les altres, i fins les confirma; de la mateixa manera aquestes altres experiències confirmen la de Jesús i no l'exclouen. És veritat que, de vegades, hi trobem contradiccions, però això és degut a la limitació humana."


"Tot home que té una experiència religiosa autèntica, i fins tot home que lluita per l'alliberament dels seus germans i per llur desplegament i felicitat, és un ungit de Déu i un salvador. En aquest sentit són ungits de Déu i salvadors tant Abraham, Moisès i Jesús, com Zarathustra, Buddha i Lao Tse, tant Isaïes, Rut i Pau, com Muhammad, Sòcrates i Marx. Totes les fes formen part del regne de Déu, totes encaminen l'home al més enllà, tots els moviments d'alliberació formen part d'aquest regne, tot desplegament de la humanitat hi és integrat, puix que tota realitat positiva i tot pas endavant fan present el regne." 


Jordi Llimona Jesús de Natzaret. Assaig d'aproximació als orígens (1980, Edicions 62, pp. 332, 333).