dilluns, 3 d’octubre del 2022

Organitzacions perilloses



De Chirico 1916


Entre altres, hi ha tres menes d'organitzacions més aviat perilloses: les màfies, les lògies i els partits. Són estructures dedicades a la gestió del poder. Entrar-hi comporta una pèrdua de llibertat a canvi de seguretat (diners, bones feines, càrrecs, etc.).

Les màfies són clandestines i practiquen la intimidació, el xantatge i la violència. Les lògies són clandestines i practiquen el favoritisme i el xantatge. Els partits no són clandestins (tot i que tenen enormes dosis de secretisme) i practiquen el favoritisme. 

Totes tres exigeixen fidelitat (l'incompliment és castigat amb la mort per les màfies, la marginació per les lògies, l'expulsió pels partits). Totes tres posen els interessos del seu col·lectiu per sobre dels de les persones que en formen part i consideren que això és bo.

Els partits tenen ideologia, la qual els diferencia entre ells. La majoria dels que pertanyen a un partit consideren que el seu és una excepció i no és perillós. Dels partits se'n parla molt, de les màfies i lògies no se'n parla gens.

Potser és utòpic pensar en una societat sense aquesta mena d'organitzacions. 


(tuit d'en Rai de 03.10.2022)


Addició:

Segurament les màfies s'haurien de suprimir, les lògies haurien de ser públiques i els partits s'haurien de reformar. És possible?