dimecres, 5 d’octubre del 2022

Capacitat d'impacte



Gromaire 1925


Quan Paul Simon diu, a la cançó Silent eyes, "And we shall all be called as witnesses, each and ev'ryone, to stand before the eyes of God and speak what was done", no parla en llenguatge racional, fàctic, sinó en llenguatge simbòlic. 

Treu això capacitat d'impacte al que diu? No. Més aviat n'hi afegeix. El que cal és saber entendre el llenguatge simbòlic i saber deixar-se commoure per ell.

La frase d'en Paul Simon parla de la nostra responsabilitat per les nostres accions, i ho fa fent servir imatges potents, de llarga tradició, amb més capacitat de commoció que dir simplement "som responsables de les nostres accions", com es diria en llenguatge racional. Ja se sap que aquest testimoniatge davant dels ulls de Déu és una imatge, no és cap descripció d'un esdeveniment que s'esdevindrà. Però la imatge simbòlica té una força peculiar, superior a la simple descripció racional. No obrir-se al llenguatge simbòlic ens fa perdre aquesta major capacitat d'impacte. Només amb llenguatge racional la vida queda més empobrida, més grisa, més freda.