dimarts, 19 de maig del 2020

Valors i compromís



Derain 1923


"El problema del valor, en lloc de posar-nos al davant l'univers com un enigma a desxifrar, el fa solidari d'una responsabilitat que tenim a càrrec nostre i que no pot ser separada de la responsabilitat que tenim sobre nosaltres mateixos. Expressa doncs una mena de primacia del voler a la qual el que correspon a la intel·ligència és de donar-li la consciència d'ell mateix i de les seves pròpies finalitats.

Això fa que no ens pugui sorprendre que el valor no pugui ser mai convertit en coneixement: el valor només apareix allà on la persona es compromet interiorment, allà on ella sent, allà on ella vol. L'axiologia és una mena de metafísica de la sensibilitat i el voler."


Louis Lavelle Traité des valeurs (1951), p. 25-26


Text original:

"Le problème de la valeur, au lieu de nous mettre en face de l’univers comme d’une énigme à déchiffrer, le rend solidaire d’une responsabilité dont nous avons la charge et qui ne peut être séparée de la responsabilité que nous avons de nous-même. Il exprime donc une sorte de primauté du vouloir auquel le propre de l’intelligence est de donner la conscience de lui-même et de ses propres fins.

Aussi ne s’étonnera-t-on pas que la valeur ne puisse jamais être transformée en connaissance : elle n’apparaît que là où la personne s’engage intérieurement, là où elle sent, où elle veut. L’axiologie est une sorte de métaphysique de la sensibilité et du vouloir."