dimarts, 30 de juliol del 2024

Lao i Kung



Ma Yuan 1195


Els dos grans referents de la tradició religiosa xinesa -xinisme- són els mestres (Tse o Zi) Lao i Kung (de vegades pronunciat Kong, o Kong Fu, d'on ve Confuci).

De vegades se'ls considera com a oposats, com a contradictoris. Més aviat semblen complementaris (simplificant, podríem dir que Kung posa l'accent en aquest món i Lao en l'altre món).

Per donar suport a aquesta visió de complementarietat, recorreguem al gran filòsof alemany del segle XX Karl Jaspers, que en el seu Confuci, dins de l'obra Els grans filòsofs (1957) diu:

"Es pot dir que Lao Tse i Kung Tse són pols oposats, sí, però van junts i se suposen recíprocament. (...) Davant del concepte que Lao Tse entenia el dao més enllà del bé i del mal, i Kung Tse moralitzava el dao, es pot indicar el següent: Kung Tse deixa intacte aquest més enllà del bé i del mal en situar, en el món, la tasca d'assolir a través del coneixement del bé i del mal l'ordre dins de la comunitat. Ja que aquesta no és, per a ell, l'absolut. L'envolvent és per a ell fons, no tema; límit i motiu d'inhibició, no tasca immediata. (...) La diferència es troba entre el camí directe al dao, mostrat per Lao Tse, i el camí indirecte a través de l'ordre de la humanitat, mostrat per Kung Tse, i per tant en les oposades implicacions pràctiques de la comú concepció fonamental.

El que Lao Tse en el dao posa davant i per damunt de tot és l'U de Kung Tse. Però així com Lao Tse aprofundeix en ell, Kung Tse es deixa guiar per ell, reverentment, en entrar en els afers del món. També en Kung Tse s'adverteix en certs moments una tendència a apartar-se del món. Com en Lao Tse, en el límit es percep en ella idea de l'humà que obra a través del no-obrar i, així, manté el món en l'ordre. Tot i que tos dos mirin cap a costats oposats, estan arrelats a un mateix fons. La unitat d'ambdós ha estat repetida a la Xina per grans personalitats; no per una filosofia que inclogués sistemàticament l'un i l'altre, sinó en la saviesa xinesa de la vida que pensant s'il·lumina a ella mateixa."