dimecres, 27 de gener del 2021

Interessos i idees



Gerhard Richter 1966



Simplificant molt, podríem dir que el que mou els humans són els interessos (allò que ens convé) i les idees (allò que ens orienta).

A un conjunt ben articulat d'idees, de manera que formin una certa concepció del món, una certa visió consistent de l'ésser humà i la societat, el podem anomenar una ideologia, tot i que aquesta visió elemental no va tan enllà com la omnicomprensiva noció que en tenien filòsofs enciclopedistes francesos, com ara Condillac, Condorcet (mort el 1794 a les presons de Robespierre), Cabanis, Destutt de Tracy (introductor del terme) o Degérando. Ni tampoc va tan enllà com la molt crítica visió marxista de la ideologia (considerada com una visió del món deformada pels interessos de les classes dominants, amb la qual sotmeten les altres classes socials), tot i que en la fase final d'aquest moviment de pensament Louis Althusser mirés encertadament de ressituar el concepte.

Quines són les principals menes d'idees que alimenten una ideologia? Voldria subratllar-ne tres, que em semblen particularment rellevants o significatives: les nocions científiques, els valors i els símbols religiosos.