dissabte, 2 de gener del 2021

Respecte i tolerància





"Jo mateix he arribat a una conclusió clara de totes aquestes experiències: desconfieu de qualsevol polític o qualsevol cap de govern o estat que converteix la seva religió en instrument de la cerca de poder. Allunyeu-vos dels polítics que barregen la seva religió, orientada cap a l'altre món, amb la seva política en aquest món.

Aquesta advertència afecta tant la política nacional com la política exterior, així com els ciutadans d'un país i els seus polítics. Hem d'exigir que els polítics respectin i tolerin els creients d'altres religions: qualsevol líder polític que no sigui capaç de fer-ho cal considerar-lo com un perill per a la pau, tant la pau interna com la pau amb altres països.

És una tragèdia que els rabins, els sacerdots i els pastors, així com els ulemes i els aiatol·làs, ens hagin ocultat, en bona part, tot el coneixement d'altres religions. Així, ens han ensenyat de manera molt diversa a veure les altres religions amb desaprovació i, fins i tot, a menysprear-les. Tanmateix, qualsevol persona que vulgui la pau entre les religions hauria de predicar la tolerància i el respecte religiosos. Aquest respecte cap als altres requereix un mínim coneixement sobre ells. A més, ja fa temps que estic convençut que, a part de les tres religions abrahàmiques, l'hinduisme, el buddhisme i el xintoisme requereixen el mateix respecte i la mateixa tolerància."


Helmut Schmidt a Sobre l'ètica d'un polític, conferència pronunciada en el marc de la Setena Conferència sobre Ètica Mundial a la Universitat de Tübingen el 8 de maig de 2007, i publicada en català a VIA, Revista del Centre d'Estudis Jordi Pujol, número 16, setembre de 2011, p. 123.