divendres, 12 de maig del 2023

Art en línia




Van Gogh 1890


Aquesta és una informació de Mayte Rius a La Vanguardia del 10.05.2023, que sintonitza plenament amb algunes de les intuïcions d'aquest blog. Celebrem aquest suport acadèmic! (els subratllats són nostres).


"Recrear-se en la contemplació d’un Rembrandt, un Picasso o un Van Gogh pot ser una manera efectiva de reduir l’estrès i de millorar l’estat d’ànim, fins i tot si es fa en línia i sense sortir de casa. Les evidències científiques sobre els efectes beneficiosos de veure obres d’art s’acumulen i fa temps que metges del Canadà i de Bèlgica recepten visites gratuïtes als museus com a tractament contra l’estrès i l’esgotament mental, entre altres malalties. I alguns hospitals han col·locat obres d’art a les habitacions, després de constatar que així els pacients estan més relaxats i necessiten menys medicació.

Però fins ara no s’havia valorat si aquest tipus d’intervencions es podien fer a distància i si s’obte­nien aquests mateixos beneficis quan l’art es visualitza a través d’un ordinador, una tauleta o la pantalla del mòbil. Investigadors de la Universitat de Viena i de l’Institut Max Planck d’Estètica Empírica van decidir comprovar-ho i, segons els resultats de l’estudi que acaben de publicar a la revista Computers in Human Behavior, la resposta és que sí. “La visualització de l’art en línia és una font sense explotar de suport per al benestar”, ha assegurat MacKenzie D. Trupp, autor primer de l’estudi.

Els investigadors van reclutar 240 participants i els van demanar que veiessin una exposició interactiva d’una de les pintures de la sèrie Nenúfars de Monet a través de Google Arts and Culture. Després de veure l’obra d’art durant una mitjana de dos minuts (el rang va ser dels 10 segons a gairebé 9 minuts), els participants van completar un qüestionari sobre el seu estat d’ànim, quin plaer havien obtingut veient les pintures i com havien trobat l’experiència. I de l’anàlisi de tota aquesta informació els investigadors van concloure que veure una obra d’art, encara que sigui només durant un o dos minuts, té un efecte positiu perceptible sobre l’estat d’ànim i els nivells d’ansietat. Ara bé, l’efecte beneficiós no va ser igual per a tots els participants. “Els resultats mostren que les persones amb alts nivells de sensibilitat artística i estètica se’n beneficien més, perquè tenen experiències artístiques més agradables i significatives”, asseguren els autors de l’estudi.

També van detectar que hi influeix el tipus de dispositiu. “Vam descobrir que hi havia un possible efecte perjudicial de veure art en un telèfon intel·ligent, en comparació amb veure’l des d’un ordinador portàtil o d’escriptori, i que aquest impacte va ser predit per nivells més baixos de grat (amb una possible moderació de la relació entre grat i canvis en l’estat d’ànim positiu per tipus de dispositiu)”, detallen els autors a l’informe."