Klee 1920 |
Partim del triangle que poden formar els coneixements, les emocions i els valors, tres components bàsics de la condició humana. La nostra vida es mou en el marc d'aquest triangle; som un paquet més o menys ben estructurat de coneixements, d'emocions i de valors. Aquí podem fer dues connexions des de les emocions: una amb els amors i una altra amb les passions, entre les quals es troben les perilloses pulsions destructives, com la gelosia i els famosos pecats capitals (l’enveja, la golafreria, l’avarícia, la luxúria, l’orgull, la mandra i la ira). Pel que fa als valors, recordem els que considerem els nou principals: justícia, pau, llibertat, igualtat, fraternitat, bellesa, bondat, veritat i amor.
Del vèrtex "valors" en podem fer sortir un segon triangle format pels valors, el compromís i el lideratge. En el vèrtex "compromís" podem establir una connexió amb els referents (les persones que ens són models en la dinàmica del compromís). I des del vèrtex "lideratge" (interacció d'una persona, una visió i uns seguidors) podem fer una connexió amb la noció de bon lideratge (no qualsevol lideratge és bo pel fet de ser lideratge), la qual ens porta a una connexió amb la qualitat humana (una de les condicions per al bon lideratge).
De la qualitat humana en sorgeix un tercer triangle, el format amb la sensibilitat i l'espiritualitat. Des del vèrtex "qualitat humana" es poden establir connexions amb la persona, l'empresa i la societat, en totes les quals la qualitat humana és molt rellevant (persones que aspiren a la qualitat humana; empreses que respecten la qualitat humana; societats que potencien la qualitat humana). Des de la persona en sortirien connexions amb la família i els amics. Des de la societat en surt una important connexió amb la política.
Del vèrtex "sensibilitat" en surten connexions amb la natura i amb la cultura. Aquesta darrera connecta amb la filosofia, les ciències i les arts (literatura, música, pintura, escultura, arquitectura, cinema, teatre...).
Del vèrtex "espiritualitat" en surt la connexió amb l'àmbit de la religió (que inclou les diverses religions i el diàleg interreligiós), del qual en pot sortir la connexió amb el cristianisme (o la religió o religions que cadascú tingui com a més significatives per a ell). En aquest context religiós és clau la noció de símbol. I també ho és l'enriquidora tensió entre el Silenci i la Paraula.
Aquest conjunt de connexions assenyalen tota una sèrie de centres d'interès tant a nivell de nocions teòriques com d'àmbits de vivència pràctica. Suficients per omplir tota una vida de coneixement, autoconeixement i experiència. Si més no, jo els hi he dedicat molt de temps i energies i puc recomanar aquests àmbits com a significatius i gratificants. D'alguna manera, han format el meu mapa vital.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada