dilluns, 16 de setembre del 2024

Rigor i radicalitat



Torres-García 1928


Diu molt encertadament Juan Bufill a La Vanguardia del 15.09.2024:


"El llegat de Torres-García no es limita a la seva notable obra plàstica. Des d'una perspectiva actual, el que més em crida l'atenció és el contrast entre el seu pensament i el que ha predominat des dels anys vuitanta. És el contrast entre una època auroral, impulsada per les idees i projectes de la modernitat, i una altra -l'actual- ideològicament atordida per successives decepcions i lliurada al consum de novetats tecnològiques, espectacles i distraccions postmodernes. Torres-García encara volia imaginar un món diferent i un futur millor. I era escoltat, i va aconseguir influir. De la imaginació al poder, avui hem passat a la lucidesa sense altaveu i a la distracció sotmesa al poder. Torres-García era en canvi rigorós i radical: "Cal ser precís: se sap o no se sap." O també: "El que és en l'universal no pot ser en res convencional." (...) I afirmava: "L'art s'ha de basar en el saber i en el que és veritablement real."

Imagino les opinions que avui expressaria Torres-García sobre certes marques molt promocionades recentment, com ara la intel·ligència artificial aplicada a la creació artística i literària, la realitat virtual com a succedani de la realitat o la postfotografia com a botxí de la fotografia sense trucs. Crec que no tindria pietat."



dissabte, 14 de setembre del 2024

Brel: Je ne sais pas



Marquet 1906


"Je ne sais pas pourquoi la pluie
quitte là-haut ses oripeaux
que sont les lourds nuages gris
pour se coucher sur nos coteaux.

Je ne sais pas pourquoi le vent
s′amuse dans les matins clairs
à colporter les rires d'enfants
carillons frêles de l′hiver.

Je ne sais rien de tout cela
mais je sais que je t'aime encore.


Je ne sais pas pourquoi la route
qui me pousse vers la cité
a l'odeur fade des déroutes
de peuplier en peuplier.

Je ne sais pas pourquoi le voile
du brouillard glacé qui m′escorte
me fait penser aux cathédrales
où l′on prie pour les amours mortes.

Je ne sais rien de tout cela
mais je sais que je t'aime encore.


Je ne sais pas pourquoi ces rues
s′ouvrent devant moi une à une
vierges et froides, froides et nues
rien que mes pas et pas de lune.

Je ne sais pas pourquoi la nuit
jouant de moi comme guitare
m'a forcé à venir ici
pour pleurer devant cette gare.

Je ne sais rien de tout cela
mais je sais que je t′aime encore.


Je ne sais pas à quelle heure part
ce triste train pour Amsterdam
qu'un couple doit prendre ce soir
un couple dont tu es la femme.

Et je ne sais pas pour quel port
part d′Amsterdam ce grand navire
qui brise mon cœur et mon corps
notre amour et mon avenir.

Je ne sais rien de tout cela
mais je sais que je t'aime encore,
mais je sais que je t'aime encore."


Una preciosa cançó de Jacques Brel, de 1958, que ell mateix va tornar a enregistrar el 1972, i que el 2018 Elina Duni va recuperar amb una bona versió.



divendres, 13 de setembre del 2024

Febles i inquiets



Chagall 1956


Per què amb les nostres pregàries mirem d'atreure l'atenció de Déu? Perquè només amb la seva ajuda (o sigui, posant-nos en referència a ell, obrint-nos a ell) podrem realment sentir la pena en la profunditat del nostre cor, que és el primer pas per a l'alliberament, per a la salvació. Ens sentim febles i inquiets, tenim l'ansietat com a una de les nostres experiències bàsiques, i demanem l'ajut de Déu per sortir-ne.

Quan diem que Déu és misericordiós, volem dir que ens acull tot i que no ens ho mereixem (som inevitablement "pecadors", practicants del mal, febles davant de la temptació, incoherents). I li recordem la seva misericòrdia perquè alhora el temem, ell ens sembla gentil però alhora terrible, jutge implacable dels nostres actes, coneixedor de totes les nostres faltes i febleses, de tot el que fem -també dels nostres bons actes-, algú que castiga totes les nostres transgressions de la seva llei. Per això li diem "tingues pietat de nosaltres!"

Per què aquest Déu demana obediència, submissió als seus dictats, a la seva llei? Per què demana ser l'únic objecte de veneració (cap més Déu, cap ídol)? Per què demana tanta atenció, ser el referent central de la vida humana?



dijous, 12 de setembre del 2024

Krishnamurti: Introspecció i lucidesa



Hernández Pijuan 2005


"La introspecció consisteix a mirar-se, a examinar-se un mateix. I perquè ens examinem? Per millorar-nos, per modificar-nos, per canviar. Ens lliurem a la introspecció per esdevenir alguna cosa, sinó no hi passaríem tant de temps. No ens examinaríem  si no tinguéssim el desig de modificar-nos, de canviar, d'esdevenir alguna cosa diferent del que som. Aquest desig és la raó evident de la introspecció. Soc colèric i m'examino per tal de desempallegar-me de la còlera, o modificar-la, o canviar-la. La introspecció és l'expressió del desig de modificar o de canviar  les reaccions o les respostes del jo; té doncs sempre un objectiu a la vista, i quan aquest objectiu no és assolit, estem de mal humor o deprimits. En resulta que la introspecció s'acompanya invariablement d'un estat depressiu. (...) La introspecció és un procés que no porta a cap lliurament perquè consisteix a voler transformar el que "és" en alguna cosa que això no és.

(...)

La lucidesa és tota una altra cosa. És un estat de percepció que no comporta ni condemna, ni identificació, sinó que és silenciós i permet, en conseqüència, comprendre's. Sigui el que sigui allò que vull comprendre, l'he d'observar, i no pas criticar-la o condemnar-la, o continuar-la en tant que plaer, o evitar-la si és desagradable. En la silenciosa observació d'un fet, no hi ha cap objectiu a assolir sinó la percepció de cada moviment, a mesura que es va produint. Aquesta observació, i la comprensió que en resulta, s'aturen quan hi ha condemna, identificació o justificació. La introspecció té per objectiu el millorament d'un mateix; és, doncs, una activitat egocèntrica. La lucidesa no es proposa com a objectiu un perfeccionament del jo sinó, al contrari, gràcies a ella el jo s'acaba, el jo amb les seves característiques individuals, els seus records, les seves exigències i els seus plets.  La introspecció comporta una identificació i una condemna; la lucidesa, en no comportar ni l'una ni l'altra, no condueix a cap millorament del jo. Hi ha una gran diferència entre les dues.

La persona que vol millorar-se no pot mai ser lúcida, ja que el millorament implica una condemna i l'èxit d'una empresa. La lucidesa no comporta ni refús ni acceptació.

(...)

Hi ha doncs una gran diferència entre l'estat de percepció i l'expansió del jo pel millorament que cerca la introspecció. Aquesta porta a una frustració, mentre que la lucidesa és un procés que allibera de l'acció del jo fent-nos conscients de tots els nostres moviments interiors i conscients, i dels dels altres. (...) La lucidesa és llibertat; engendra llibertat, fa disponible la llibertat, mentre que la introspecció manté conflictes en un procés que es tanca sobre ell mateix i que conté sempre, en conseqüència una frustració i por.

(...)

La introspecció, que no és més que una expansió del jo en el seu desig de millorar-se, no pot mai conduir a la veritat, perquè és un procés que es tanca sobre ell mateix, mentre que la lucidesa és un estat en el qual la veritat pot entrar en existència, la veritat del que "és", la simple veritat de la vida quotidiana. Només comprenent la veritat de la vida quotidiana es pot anar lluny. Cal començar a prop per anar lluny."


Krishnamurti The first and last freedom (1954)



dimecres, 11 de setembre del 2024

Imaginacions



Franz Kline 1956


Diu en Kabir (nord de l'Índia, 1440-1518):


"Fes fora totes les imaginacions i aferma't en el que ets."




dimarts, 10 de setembre del 2024

Villangómez: Terra natal



Van Gogh 1890


"Arrelar, com un arbre, dins la terra:
no ser núvol endut d'un poc de vent.
Sobre els camps coneguts de cada dia,
veure un cel favorable i diferent.
Mirar com cau, quotidià, el crepuscle,
cada cop renovant-me el sentiment.
Damunt la terra nostra i estimada,
del cor neixen el pi, l'aire i l'ocell.
El blanc record de la infantesa hi sura,
i ha de fer bo, aquest sol, als ossos vells.
Vull escoltar-hi aquest parlar que arriba
de mot antic als llavis de la gent.
El meu amor, la ferma companyia,
vull somniar-hi, entre la mar i el vent."


Marià Villangómez (1913-2002)



dilluns, 9 de setembre del 2024

Pau i joia





És la vida bàsicament una experiència de sofriment?

Es pot anar més enllà del sofriment (no negar-lo, però no quedar encallat en ell)? 

Es pot assolir un estadi de pau i joia, d'harmonia?

Arribar-hi és un "veure la llum"? 

Per assolir aquest estadi s'ha de practicar el control de l'ego o més aviat és un "deixar-se anar"?

Es pot lluitar contra la tendència espontània de la ment a no aturar-se mai?



diumenge, 8 de setembre del 2024

El fons de les coses



Van der Weyden 1461


"Cerqui el fons de les coses: allà no hi baixa mai la ironia."

Rainer Maria Rilke a Cartes a un jove poeta (1929)


Text original: "Suchen Sie die Tiefe der Dingen: dort steigt Ironie nie hinab."


Versió francesa: "Cherchez la profondeur des choses: l'ironie ne descend jamais jusque là."


Traducció catalana d'Antoni Pasqual: "Cerqui el profund de les coses: allí no hi davalla la ironia."



dissabte, 7 de setembre del 2024

Res



El Greco 1600


"En la meva opinió, es pot resumir el que ens és donat a conèixer sobre la vida i la personalitat de Jesús dient que és, simplement, res."


Rudolf Bultmann (teòleg luterà alemany, 1884-1976)


(recollit per l'historiador M. I. Finley al seu escrit Los comienzos del cristianismo, dins del llibre Aspectos de la antigüedad, Barcelona: Ariel, 1975)


Bultmann no té inconvenient en constatar que del Jesús històric no en tenim dades. Podem deduir possibilitats històriques a partir del mite rebut, però seran objectivament inverificables. Haurem de treballar sempre des del mite.





Vida i realitat




Rembrandt 1641


"Per això, quan el principi conductor és el de la vida, se segueix el camí invers, el que va envers la individualitat. Mentre que la forma com a tal s'adhereix a l'abstracció i a la universalització, la vida es vincula a la configuració individual. Naturalment, també es pot formar un concepte universal de la vida o del vivent; però en un sentit i mesura diferent, l'individu té la seva vida i la seva forma per ell mateix. La forma no està soldada a la realitat, té una validesa ideal de la que qualsevol realitat pot participar; la vida, en canvi, només és real i té, per això, en cada una de les seves expressions, aquella individualitat que posseeix tota realitat pel fet de ser realitat."


Georg Simmel a Rembrandt (1916)




divendres, 6 de setembre del 2024

dijous, 5 de setembre del 2024

Immortalitat



Ellsworth Kelly 1949


"És millor considerar que no hi ha una altra vida després de la mort per evitar el risc de fer coses per accedir-hi, en comptes de viure la vida que tenim a fons i amb dignitat. Distreure's de viure com cal per tal d'obtenir la immortalitat no té fonament ni sentit."


(tuit d'en Rai de 01.07.2024)


"Es pot ser religiós sense considerar que tenim una ànima immortal. La religió parla del present, no del més enllà de la mort. Ser religiós per accedir a la immortalitat és una equivocació. Prometre l'accés a la immortalitat és una manipulació interessada d'algunes religions."


(tuit d'en Rai de 10.06.2024)


"Interessar-se per les religions sense aspirar a la immortalitat, aquest és el repte, aquest és el camí."


(tuit d'en Rai de 03.06.2024)


"Això del desig d'immortalitat és estrany. No volem perdurar nosaltres, el que volem que perduri és un jo ideal sense edat, defectes ni culpes; un jo ideal que no ha existit mai (ni que en diguem "ànima"). Com pot perdurar una pura idea, un pur desig, un pur somni?"


(tuit d'en Rai de 09.04.2024)




dimecres, 4 de setembre del 2024

Comissió de Valors



Hodgkin 2002


L'any 2000 la Generalitat de Catalunya va crear una Comissió de Valors en el marc de les jornades “Catalunya demà”. Aquesta en fou la interessant presentació.


Els valors i Catalunya

I

En tota societat sembla haver-hi un procés permanent de destrucció, conservació i construcció de valors. Sembla ser un procés espontani, que ningú pot aspirar a conduir, a dirigir (bé evoca l’hinduisme els noms de Xiva, Vixnu i Brahma per simbolitzar aquesta triple dimensió de la dinàmica de la realitat; són doncs tres dimensions de la divinitat les encarregades d’aquestes tasques, que no estan, per tant, en mans dels homes).

Ara bé, les societats semblen tenir alhora una certa capacitat de reflexió, d’autoanàlisi, i un cert marge de maniobra –més o menys gran- en l’actuació que els poden permetre un cert grau d’influència, d’incidència en aquesta dinàmica sense aturador. Per dir-ho gràficament: no es pot conduir el procés, però es pot aspirar a reconduir-lo: es pot aspirar a prendre determinades iniciatives que d’alguna manera hi influeixin, el marquin. 

Caldria, doncs, dur a terme una tasca d’anàlisi i de proposta en la triple direcció esmentada: veure quins són els valors vigents en la nostra societat que més aviat hauríem de procurar anar eliminant, quins val la pena de conservar, amb els retocs que calguin, i finalment fer propostes de creació, de construcció de nous valors que puguin contribuir a vertebrar i orientar positivament a la nostra societat en el futur. Aquest és un esquema elemental, simplista, que en el seu desenvolupament mostrarà una molta més gran complexitat, però que potser pot ser útil com a imatge inicial per al desencadenament d’una dinàmica de treball en aquest àmbit dels valors, o si més no pot ser una proposta que doni peu a un debat del que sorgeixin esquemes més rics i operatius.

El treball en l’àmbit dels valors és delicat, i requereix una notable dosi de lucidesa per part dels qui l’emprenen. Lucidesa en l’anàlisi, o sigui saber captar quins són els valors realment operatius i la seva dinàmica, reduint al mínim la incidència de la pròpia subjectivitat, dels propis desigs, en aquesta tasca de reflexió. I lucidesa en les propostes, que vol dir tenir idees clares sobre l’horitzó a assolir, sobre la proposta a fer, sobre la direcció en la qual avançar.

Aquesta tasca d’anàlisi i proposta s’hauria de fer simultàniament des d’un màxim nombre d’instàncies possible per tal de recollir un conjunt de contribucions que sigui representatiu del pensament de la nostra societat. Perquè si són realment representatives, un cop aplegades i sintetitzades aquestes contribucions haurien de permetre emetre propostes amb una certa possibilitat d’incidència real. Però també és cert que no es tracta d’un simple treball de recollida i coordinació. Les propostes que es faran des dels diferents sectors i instàncies que es vulguin embarcar en aquesta dinàmica no podran excloure les incompatibilitats, la confrontació de models diferents, de posicions diverses, més o menys contraposades, que donaran lloc a una dinàmica de debat, de polèmica que podria arribar a ser, donada la temàtica, ferotge (i no seria pas dolent que ho fos).

Caldrà doncs trobar els mecanismes per fer que aquestes discussions siguin el més obertes, públiques i compartides possible, ja que només implicant en elles un màxim de ciutadans hi haurà possibilitats que les posicions que gaudeixin de més favor, de major suport social, configurin el resultat final i aquest pugui esdevenir un element eficaçment fecundador de la nostra dinàmica de transformació social.

En resum: 1) lucidesa de les anàlisis i les propostes: 2) reflexió en un màxim d’instàncies i aplegant-ne el fruit (cosa que pot comportar la necessitat d’unes certes pautes de treball comuns); 3) no defugir la confrontació ans fer el debat el més ampli, profund i viu possible; 4) treballar en la triple direcció eliminació-conservació-construcció.


II

Una tasca d’aquesta mena l’hauria d’emprendre qualsevol societat que vulgui ser una mica responsable i protagonista de la seva pròpia evolució. Ara bé, la seva importància pel futur d’un col·lectiu rep un èmfasi especial quan aquest col·lectiu es troba en situació de risc d’extinció de la seva identitat. En aquests casos, el treball sobre els valors pot esdevenir un element decisiu per a aquesta supervivència.

Dit d’una altra manera: pels francesos, dur a terme aquesta tasca és important a l’hora de mirar d’orientar el model de societat cap al qual volen avançar, però dels seus resultats no en dependrà, si més no a curt termini, la supervivència de la identitat francesa. Si bé és cert que la cultura francesa ha perdut en els darrers trenta anys projecció internacional, internament segueix gaudint de bona salut, com mostra, tot i els problemes que hi puguin haver, la seva capacitat d’integració dels immigrants.

Pels catalans, en canvi, el desafiament és més gran, ja que del resultat d’aquesta tasca en pot dependre la mateixa continuïtat de la identitat catalana. De l’encert i la creativitat del treball indicat en depèn la capacitat de generar propostes engrescadores, mobilitzadores, que facin que la gent consideri espontàniament, inconscientment, que val la pena adherir-s’hi activament i contribuir a la seva implementació. I com que aquestes propostes innovadores i mobilitzadores aniran lligades a la identitat catalana en haver estat formulades des d’aquesta identitat, això comportarà una major possibilitat de pervivència d’una llengua, d’una cultura, d’una manera de fer, d’una manera de veure el món construïda en constant evolució durant segles i que voldríem que pogués continuar evolucionant en el futur.

Caldrà tenir, doncs, present que el risc d’extinció de la identitat catalana condicionarà profundament el procés de reflexió i treball de la nostra societat sobre la qüestió dels valors.


III

És probable que en aquest procés calgui una experiència pilot que exemplifiqui aquesta dinàmica, que permeti visualitzar-la. Una experiència pilot que pugui també generar les pautes per a fer operatiu el treball més ampli que es pugui fer després. La Comissió de Valors que la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa en el marc de les jornades “Catalunya demà” podria jugar aquest paper, ser un cert laboratori d’assaig on es pogués fer un intent de la quàdruple tasca abans apuntada i, en funció de l’experiència adquirida, proposar les pautes per obrir el debat al conjunt de la societat catalana.

Proposar les pautes pot voler dir explicar els resultats del propi treball, oferir uns materials de reflexió ben triats que s’hagin mostrat útils en el procés viscut per la Comissió, elaborar un guió de treball o un qüestionari per a permetre fer convergir i poder recollir el treball fet a les altres instàncies i fer una proposta dels àmbits on es podria dur a terme aquest treball. Proposta que pot passar, per exemple, per suggerir la creació de comissions de valors obertes a tothom interessat a nivell dels municipis, barris o comarques de Catalunya que s’hi vulguin apuntar, en les que cada una podria triar els seus president, ponent i secretari per a vertebrar la tasca. També es podria donar aquest caràcter a associacions ja existents que volguessin participar-hi.


IV

Evidentment, tot això no és més que una reflexió sobre procediments, sobre marcs formals. On ens la jugarem és en els continguts, en la capacitat d’agudesa de percepció i d’imaginació creativa a l’hora de treballar. En la capacitat de ser crítics implacables per assenyalar el que caldria eliminar, explicant-ho prou bé com per fer veure a un màxim nombre de gent possible la conveniència d’aquesta supressió. Cal deslligar les llengües, obrir les polèmiques fins al fons, anar fins als darrers nivells d’anàlisi de motivacions, de coherències, de pressupòsits, de prejudicis, d’herències mal païdes, de mandres, d’egoismes.

I ens la jugarem en la capacitat de ser lúcids per a detectar els valors a mantenir, cosa que sovint voldrà dir treure’ls-hi certs embolcalls per preservar-ne millor el nucli valuós. I ens la jugarem en la capacitat de crear, d’imaginar, d’innovar. Aquest serà un àmbit decisiu, que marcarà la tònica del conjunt resultant. Perquè amb la neteja i l’actualització no n’hi ha prou. Tindríem sensació d’insuficiència, de mancances greus. Cal afegir-hi la capacitat dinamitzadora del conjunt que aportarà la potència de les noves propostes, que a més seran les encarregades d’atorgar al conjunt personalitat, originalitat, l’atractiu del que és nou i del que és únic. La novetat necessita de la neteja per fer lloc i de la conservació actualitzada per fer gruix i fonament, per donar pes i consistència i evitar enlairades espectaculars que puguin acabar en desastres (la història ja ens en ha donat prou exemples). Però la novetat és imprescindible per donar nova vida al conjunt.

Tot i haver potser afegit en aquests darrers paràgrafs una mica de color, continuem movent-nos en el nivell de les consideracions formals, descarnades. I el pas on ens la jugarem, el que conta, és el següent pas, el de mullar-se, el d’entrar en les propostes concretes i les seves argumentacions. Aquest pas l’haurem de fer molts, per separat i conjuntament. Les contribucions individuals tindran pes en la mesura que ressonin en els altres, que recullin la seva adhesió –o el seu rebuig-. Aquí caldrà demanar un llenguatge clar (dir les coses pel seu nom, sense prudències malenteses, sense circumloquis protectors, fent servir frases percutents, exemples, etc.) i honestedat i coratge (dir realment el que hom pensa, no el que hom creu convenient de dir, i no tenir por de fer el ridícul, de ser criticat). Sense això el procés es perdrà en les alçades dels cercles acadèmics o en la manca de gruix de les propostes derivades del càlcul i no de la convicció.

Hi haurà qüestions metodològiques i semàntiques prèvies a aclarir, evidentment, i aquí també pot ser molt útil la tasca de l’experiència pilot que suposarà la Comissió de Valors de les jornades “Catalunya demà”. Una experiència que servirà per desbrossar el terreny, per poder anar després més directament al gra. Però que no pot acabar en ella mateixa, perquè un treball d’aquesta mena no el pot fer un petit grup d’experts, per representatiu i ben triat que sigui, sinó que és la tasca de tota una societat, o si més no de tots aquells que vulguin participar-hi. Els experts són necessaris i poden fer una contribució inestimable, però serà imprescindible crear els mètodes, els canals per permetre que el major nombre de reflexions possibles es fusionin i s’articulin en un potent resultat final capaç de reconduir eficaçment, “a poc a poc i amb molta confiança”, com diu el nostre poeta, la dinàmica col·lectiva.



dimarts, 3 de setembre del 2024

Canviar de perspectiva



Jawlensky 1936


""Tal és la teva percepció, tal serà la teva acció. El que has de canviar no és la teva acció, sinó el teu punt de vista."

"I què he de fer per canviar-lo?"

Senzillament, comprendre que la teva perspectiva actual és imperfecta.""


Anthony de Mello a Uns moments per a l'absurd



dilluns, 2 de setembre del 2024

Obrir la porta

 



Daddi 1340


"Quan la natura arriba al seu punt més alt, aleshores Déu dispensa la seva Gràcia. En el mateix moment en què l'esperit està disposat, Déu hi entra sense dilació ni hesitació. En el Llibre de la Revelació està escrit: Heus aquí que estic a la porta i truco, si algú sentís la meva veu i obrís la porta, entraré a ell, i soparé amb ell, i ell amb mi. (Ap. 3, 20). No necessites buscar-lo aquí i allà. Ell no és més lluny que la porta del teu cor. Allí Ell espera per qui estigui llest per obrir-lo i deixar-lo entrar. No l'has de cridar, Ell és al teu costat i espera que l'obris. Ell sospira per tu mil vegades més intensament que tu ho fas per Ell. L'obertura i l'entrada succeeixen en un sol instant."


Mestre Eckhart



diumenge, 1 de setembre del 2024

Tres i no res



Francis Bacon 1967


Com diu el gran Jesús Moncada, "en un tres i no res, passem d'embrions incerts a calaveres atònites."


(tuit d'en Rai de 06.08.2024)