dijous, 14 de novembre del 2024

Espais de trobada espiritual





Seria bonic crear espais (Espais de trobada espiritual, Acadèmies de les savieses del món o el nom que sembli més adient) de cara a facilitar i estimular el coneixement en profunditat, teòric i pràctic, de les grans savieses, tradicions espirituals i tradicions religioses de la humanitat.

Uns espais on acollir persones, comunitats, institucions que busquin maneres de desenvolupar, de conrear en el món actual i dins de la cultura contemporània, la dimensió de profunditat, de saviesa, d’obertura espiritual, de superació d'un mateix, de recerca de Déu (de l'Absolut, del Transcendent, de l'Esser essencial, del Gran Buit, del Silenci, els noms importen poc). Per fer-ho, volen enriquir-se amb els tresors acumulats històricament per diferents cultures, amb recerques passades i presents realitzades per altres persones.

Uns espais on totes les tradicions siguin tractades per igual, sense dependre de cap d'elles en concret ni voler conduir a cap d'elles en concret.

Uns espais per facilitar l'intercanvi i el diàleg entre les diferents tradicions així com entre aquestes i el món contemporani. Aquests diàlegs afavoririen que les tradicions s'enriquissin mútuament, es fecundessin, s’actualitzessin, es desfessin de llegats actualment depassats i trobessin el seu lloc, el seu paper específic en el context social i cultural actual.

Aquests espais, simples, austers, estarien formats per elements comuns a tots ells i elements específics, en funció de les tradicions, gustos i recursos pressupostaris de cada lloc concret que en tirés endavant un.

Els elements comuns serien:

a) Una entrada única, davant de la qual hi figurés una escultura com ara un monòlit, tòtem, estela, stupa, etc. d'estil contemporani (com ara les esteles d’Ellsworth Kelly)

b) Una biblioteca

c) Un mínim de set “espais litúrgics”, el disseny dels quals incorporaria elements arquitectònics i l'esperit de cada tradició: 1) un espai i jardí zen 2) un temple buddhista 3) un temple hindú 4) una mesquita 5) una sinagoga 6) un temple cristià 7) un espai de contemplació de disseny contemporani, no vinculat a una tradició concreta i vinculable temporalment a altres tradicions mitjançant recursos mòbils.

d) Serveis: 1) recepció 2) espai d’activitats (zona per a reunions, conferències, concerts, etc.) 3) botiga, amb venda de llibres, de discos seleccionats de música clàssica, ètnica/popular i religiosa i d’alguns objectes artístics/litúrgics molt escollits 4) espai de restauració alimentària 5) jardí (si és possible)


A aquests elements comuns, que cada un concretaria al seu gust, s’hi podrien afegir altres elements (per exemple, tenir un temple buddhista de tipus tibetà o d'un altre tipus; un temple sikh; o tenir diversos temples cristians: un ortodox, un romànic, un gòtic, un protestant, un barroc...).

L'espai d'activitats acolliria cursos, conferències, seminaris, oferts per persones pertanyents a una tradició o per experts independents. Els espais litúrgics podrien acollir cerimònies de comunitats de fe locals (amb l'única condició de permetre l'accés a les persones interessades, tot i no pertànyer a la comunitat) i també ser utilitzats com a espais de pregària i meditació oberts a tothom.

L’espai de restauració (que exclouria l'alcohol, el tabac i altres drogues) podria constar de tres apartats: un per romandre en silenci, un altre per parlar amb calma i un altre per sentir música (en el qual, en determinats espais horaris, s’hi podria dansar suaument). La música seria una acurada tria de música clàssica, música ètnica i popular i música religiosa, privilegiant les músiques que generin o acompanyin bé el silenci.


Les seccions de la biblioteca podrien ser A) Xamanisme i tradicions dels pobles "primitius" (Mongòlia, Sibèria, Inuit, nadius nord-americans, pobles d'Amèrica Llatina, Oceania-Pacífic, Àfrica subsahariana, pobles del nord d'Àfrica i l’Orient Mitjà, etc.); B) Extrem Orient (Yi Jing, taoisme, confucianisme, xintoisme...); C) Buddhisme (tibetà, del sud-est asiàtic, zen, etc.); D) Hinduisme; E) Islam; F) Judaisme; G) Cristianisme (ortodòxia, catolicisme, protestantisme, etc.); H) Savieses desaparegudes (zoroastrisme, Egipte, imperis de l'Orient Mitjà, mitologia grega i romana, maniqueisme, imperis americans - maia, asteca, inca...); I) Savieses emergents (bahà'í, “new age”, Krishnamurti, Castaneda, noves investigacions espirituals no emmarcades en una tradició específica...)


Pel que fa al logotip, podria ser, per exemple, un hexagrama del Yi Jing (com ara el 61, el 20 o el 45); una runa (com ara Perth, Thurisaz o Algiz) o la lletra Q de l'alfabet fenici (un cercle amb un eix vertical que s'estén per la part inferior, que és un bonic signe).