Quatre esferes en interacció i canvi constant semblen formar el nostre món:
- La geosfera. Està formada per un nucli intern central sòlid de ferro i una mica de níquel de 1.220 Km. de radi i amb una temperatura entre 4.400 i 6.000 graus centígrads; una massa viscosa o líquida que envolta aquest nucli, el nucli extern, d'uns 2.200 Km. de radi; el mantell, una capa de 2.900 Km. de radi formada per roques més denses, on predominen els silicats, i que té una part interior semipastosa, l'astenosfera, que es comporta de manera fluïda, i una part exterior sòlida; i finalment la capa sòlida externa, l'escorça, amb un gruix que va dels 7 als 75 Km. La part exterior del mantell i l'escorça formen la litosfera, que es comporta de manera elàstica. Al nucli, gràcies a la viscositat del nucli extern, s'hi genera el camp magnètic de la Terra, la magnetosfera, essencial per a fer possible l'existència de vida a l'escorça, ja que ens protegeix de determinades radiacions solars; la magnetosfera s'estén fins a uns 600.000 Km. per l'espai. El mantell es va diferenciar del nucli fa uns 3.800 milions d'anys, per segregació gravimètrica.
- La hidrosfera. Aigua, gel i vapor d'aigua; no queda prou clar si l'aigua de la Terra prové del seu interior, havent sorgit a la superfície via volcànica, o bé prové de meteorits procedents de l'espai exterior, o bé una mica de cada...
- L'atmosfera. Formada per un 78% de nitrogen i un 21% d'oxigen; el seu radi és d'uns 10.000 Km. Els primers 100 Km. formen l'homosfera, amb composició uniforme. Dins d'ella hi ha la troposfera -els primers 10 o 15 Km., on tenen lloc tots els fenòmens meteorològics-, l'estratosfera, dels 15 als 55 Km. i la mesosfera, dels 55 als 80 Km. Després ja hi ha la termosfera o ionosfera, entre els 80 i els 800 Km., on les temperatures poden ser de 1.000 graus centígrads; ara bé, aquestes elevades temperatures no es corresponen amb la sensació de calor que tindríem a la troposfera perquè a la termosfera la densitat es molt més baixa. La termosfera és la primera zona de l'heterosfera o exosfera, que ja no té una composició uniforme. La composició actual de l'atmosfera data de fa uns 1.000 milions d'anys, i és ja fruit de l'activitat de la biosfera, que hi va introduir l'oxigen.
- La biosfera (totes les formes de vida, entre elles els éssers humans).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada