dimarts, 31 de desembre del 2024

Discurs de festa



Valloton 1905


Aquesta és una adaptació del discurs nadalenc inclòs a la narració "Els morts", darrer capítol de l'obra Dubliners de James Joyce, escrita el 1905 i que no va trobar editor fins el 1914. Traducció al català de Xavier Pàmies.


"Senyores i senyors: En aquesta vetllada d'avui em correspon de complir una tasca molt gratificant però per a la qual em temo que les meves pobres aptituds com a orador són del tot insuficients. Sigui com sigui, només us prego que prengueu la bona voluntat i em concediu la vostra atenció una estona mentre intento participar-vos amb paraules els sentiments que em produeix aquesta celebració d'avui.

Cada any que passa sento més vivament que el nostre país no té cap tradició que li faci més honor i que hauria de preservar més zelosament que l'hospitalitat. És una tradició que la meva experiència em diu que és única (i no són pocs els llocs de l'estranger que he visitat) entre les nacions modernes. Algú podria dir, potser, que en el nostre cas es tracta més d'un defecte que no res de què enorgullir-se. Ni que fos així, però, al meu entendre seria un noble defecte, i que compto que cultivem durant molt de temps.

Senyores i senyors. Enmig nostre puja una generació nova, una generació moguda per noves idees i nous principis. Es pren aquestes noves idees amb serietat i entusiasme, i el seu entusiasme, fins i tot quan va mal encaminat, és, crec jo, sincer per regla general. Però vivim en una època d'escepticisme i, si se'm permet l'expressió, d'esperit turmentat; i a vegades em fa por que aquesta nova generació, culta i fins i tot erudita, estigui mancada de valors d'humanitat, hospitalitat i humor benevolent propis d'un temps anterior. Mentre ara escoltava els noms d'aquells grans cantants del passat he tingut la sensació, ho confesso, de viure en una època menys rica. Aquells temps podrien qualificar-se, sense exagerar, de rics; i, encara que hagin passat a la història, confiem almenys que, en reunions com la d'avui, continuem parlant-ne amb orgull i amb tendresa, continuem servant al cor el record de les celebritats que ens han deixat però de qui el món no permetrà que s'extingeixi la flama.

Tot i així, en reunions com aquesta sempre ens venen al cap pensaments tristos: pensaments sobre el passat, la joventut, els canvis, les cares absents que aquesta nit trobem a faltar. El camí de la vida està sembrat d'aquesta mena de records tristos, i si ens encaboiréssim no tindríem empenta per complir la nostra tasca en aquest món. Tots tenim obligacions i devocions quotidianes que ens reclamen, amb justícia, tota la dedicació.

No em recrearé en el passat, doncs. No vull que cap moralitat trista ens importuni. Ens hem aplegat aquí una estona al marge del tràfec i de les presses de la rutina diària. Ens hem trobat aquí com a amics, amb esperit de germanor, com a companys, amb un esperit sincer de camaraderia."



dilluns, 30 de desembre del 2024

Carner: Canticel



Sunyer 1925


"Per una vela en el mar blau
       daria un ceptre;
per una vela en el mar blau,
       ceptre i palau.

Per l'ala lleu d'una virtut
       mon goig daria,
i el tros que em resta, mig romput,
       de joventut.

Per una flor de romaní
       l'amor daria;
per una flor de romaní
       l'amor doní."

Josep Carner (1923)




diumenge, 29 de desembre del 2024

Confiança i esperança



Morris Louis 1960


"La confiança sembla mirar més al present, al que ja és, mentre que l'esperança sembla mirar a alguna cosa que ha de passar, que ha d'arribar."


(tuit d'en Rai de 02.04.2024)




dissabte, 28 de desembre del 2024

Verlaine: La lluna blanca



Cézanne 1870


"La lune blanche
luit dans les bois;
de chaque branche
part une voix
sous la ramée…

Ô bien-aimée.

L’étang reflète,
profond miroir,
la silhouette
du saule noir
où le vent pleure…

Rêvons, c’est l’heure.

Un vaste et tendre
apaisement
semble descendre
du firmament
que l’astre irise…

C’est l’heure exquise."


Paul VerlaineLa bonne chanson VI (1871)



Possible traducció:


"La lluna blanca
brilla al bosc;
de cada branca
surt una veu
de sota la rama...

Oh estimada.

L'estany reflecteix,
profund mirall,
la silueta
del salze negre
on el vent plora...

Somiem, ja és hora.

Un vast i tendre
apaivagament
sembla baixar
del firmament
que l'astre irisa...

És l'hora exquisida".



divendres, 27 de desembre del 2024

Sentir i saber



Arp 1924


"Sentir i saber" (2021) és un llibre del neurocientífic Antonio Damasio (1944) sobre l'origen de la consciència humana. Un tema de gran importància, històricament molt debatut i dotat amb moltes implicacions. Un tema que aquesta obra desdramatitza i situa en els seus correctes límits.

El títol original és "Feeling and Knowing. Making Minds Conscious". Ho recullo perquè la qüestió de la traducció és rellevant en aquesta obra. La versió castellana de Joandomènec Ros no deu haver estat fàcil de fer. Com el mateix traductor assenyala, l'autor fa servir el terme "feelings", que en castellà de vegades es pot traduir per "sensacions" i de vegades per "sentiments"; però l'autor ha volgut que es fes servir sempre aquest darrer terme, cosa que fa la lectura una mica més complexa (així, es parla de "sentiments com la gana i la set..."). Hi ha passatges que apareixen com a difícils i no saps si és perquè hi ha aquests problemes de traducció -no pas per culpa del traductor- o és que originalment ja ho eren. El llibre té una clara voluntat divulgativa, didàctica, però no sempre és possible ser assequible en qüestions científiques d'una certa complexitat, tot i els esforços que fa Damasio al respecte.

El llibre és important, interessant, útil, oportú. La consciència hi és ben descrita i situada. Hi queda clar que l'origen de la consciència no és "metafísic" o "extrabiològic", sinó que és un mecanisme explicable per la ciència. La consciència seria fruit d'una doble capacitat de captació de senyals del cos humà: senyals externs i interns, senyals sobre el món que ens envolta i senyals sobre el nostre interior, sobre l'estat de les vísceres del nostre organisme. I és sobretot gràcies a aquests darrers senyals que l'organisme s'identifica amb ell mateix, viu la seva identitat. Amb el conjunt de senyals externs i interns, l'organisme assoleix la consciència.

Al text no hi apareixen mai termes com ara "ànima", "esperit", "Déu", "consciència còsmica" i similars. Això ajuda a situar la temàtica en el seu territori adient: estem parlant d'un mecanisme biològic, d'un derivat de l'evolució de la vida, amb les seves funcions i la seva importància, sense haver de vincular-lo amb reflexions més ideològiques o filosòfiques.



Heus aquí algunes de les seves consideracions:


"Vull conèixer els mecanismes funcionals que ens permeten experimentar a la ment un procés que clarament té lloc a l'àmbit físic del cos."


"De quina manera el cervell ens proporciona experiències mentals que nosaltres relacionem de forma inequívoca amb el nostre ésser, amb nosaltres?"


"Posseir un sistema nerviós fa possible tant moviments complexos com, amb el temps, l'arribada d'una veritable innovació: les ments. Els sentiments figuren entre els primers exemples de fenòmens mentals, i és difícil exagerar la importància del seu desenvolupament en les espècies multicel·lulars dotades de neurones. Els sentiments són les experiències mentals primordials. Permeten als organismes representar en la seva ment aquest cos absort en la regulació de les funcions que els seus òrgans interns realitzen per a satisfer les necessitats de la vida: menjar, beure i excretar; prendre postures defensives, com les que es produeixen en estats de por o d'ira, repulsió o menyspreu, activar comportaments de coordinació social, com la cooperació i el conflicte; demostrar la prosperitat, l'alegria i l'eufòria i fins i tot aquells comportaments relacionats amb la procreació."


"Curiosament, cada sistema sensorial està, en si mateix, desproveït d'experiència conscient. El sistema visual, per exemple, format per les nostres retines, rutes visuals i escorces visuals, produeix mapes del món exterior i aporta imatges visuals explícites d'aquest. Però aquest sistema per ell mateix no ens permetria manifestar automàticament que aquestes imatges ens pertanyin, que tinguin lloc dins del nostre organisme. No relacionaríem aquestes imatges amb el nostre ésser, no seriem conscients d'aquestes imatges. Només l'actuació coordinada dels tres tipus de processament relacionats amb el fet de ser, sentir i conèixer permet que les imatges estiguin connectades amb el nostre organisme, que literalment es refereixin a ell i estiguin situades al seu interior. Només llavors pot sorgir l'experiència."


"Les percepcions dels objectes i les accions del món exterior es transformen en imatges gràcies a la vista, l'oïda, el tacte, l'olfacte i el gust, per la qual cosa aquests tendeixen a dominar els nostres estats mentals, o això és el que sembla. Tanmateix, moltíssimes imatges de la nostra ment procedeixen no del fet que el cervell percebi el món que l'envolta, sinó més aviat de la connivència i la combinació d'aquest cervell amb el món que hi ha dins del nostre cos."


"Tot el que sentim es correspon amb estats interiors. No "sentim" el mobiliari que ens envolta o el paisatge. Podem percebre el paisatge i els mobles, i aquestes percepcions poden provocar fàcilment respostes emotives, donant lloc a certs sentiments en cada cas. És a dir, podem experimentar aquests "sentiments emotius"
i fins i tot anomenar-los: el preciós paisatge i la còmoda cadira.

Però el que experimentem "realment", en el sentit adient del terme, és com es troba el nostre organisme o algunes de les seves parts en cada moment. ¿Els seus processos es produeixen de manera fluïda i sense traves o són, al contrari, fatigosos?"


"Res es pot conèixer sense la presència de consciència. La consciència va ser indispensable per a l'aparició de les cultures humanes, i així va contribuir a canviar el rumb de la història humana. És difícil sobreestimar la importància de la consciència. Alhora, és fàcil exagerar la dificultat d'entendre com sorgeix la consciència, convertint-la en un misteri inescrutable."


"La consciència és un estat particular de la ment que resulta d'un procés biològic al que contribueixen múltiples esdeveniments mentals. Els processos interns del cos al que el sistema nerviós interoceptiu envia senyals hi contribueixen amb el component del sentiment, mentre que altres processos que es porten a terme dins del sistema nerviós central aporten imatges que descriuen tant el món que envolta l'organisme com la seva estructura musculoesquelètica. Aquestes contribucions convergeixen, d'una manera estrictament organitzada, per a produir quelcom molt complex, però perfectament natural: l'experiència mental inclusiva d'un organisme viu captat, moment a moment, en l'acte de comprendre un món intern i, meravella de meravelles, el món que l'envolta. El procés conscient adquireix vida dins d'un organisme, s'expressa en termes mentals i es localitza dins de les seves pròpies fronteres físiques. Ment i cos reben la propietat compartida d'aquest conjunt, a més de l'acta notarial corresponent, i de forma inexorable celebren la seva sort, bona o dolenta, fins que s'adormen."


"La biologia general, la neurobiologia, la psicologia i la filosofia de la ment posseeixen les eines necessàries per a resoldre el problema de la consciència i fins i tot per a recórrer bona part del camí cap a la resolució d'aquest problema més profund que hi ha al darrera: el de la creació de la pròpia ment. I la física també pot donar un pas endavant i col·laborar."


"Tot i que el cervell és indispensable per a generar la consciència, res suggereix que ho faci sol. Al contrari, els teixits no neurals de l'organisme han de formar part de la solució del problema, ja que contribueixen de manera important a la creació de qualsevol estat conscient. En especial, a través del procés híbrid de sentir, l'aportació del qual considerem fonamental per a la formació de la ment conscient.

Què significa dir que "soc conscient"? En el nivell més simple imaginable, significa dir que la meva ment, en el precís moment en que jo em descric com a conscient, està en possessió d'un coneixement que espontàniament m'identifica com el seu propietari. Fonamentalment, el coneixement es refereix, de formes diverses, a mi mateix: al meu cos, sobre el qual estic informat contínuament en major o menor detall a través del que sento, juntament amb fets que extrec de la memòria i que poden pertànyer o no a aquest moment perceptiu i que són també part integrant de mi mateix. L'escala del festival del coneixement que torna conscient a la ment varia en funció de quants convidats distingits hi assisteixin, però alguns d'ells no són només distingits, sinó obligatoris. Permeteu-me que els identifiqui: primer, un cert coneixement sobre els processos actuals del meu cos; segon, un cert coneixement, recuperat de la memòria, sobre qui soc jo en aquest moment i sobre qui he estat, recentment i en el passat remot."


"Per complicada que sigui, la consciència no sembla ser -o no hauria de continuar essent- misteriosa o impossible de desxifrar pel que fa a la seva constitució, mentalment parlant.

M'omple d'admiració la manera en que els nostres organismes vius- tant les parts que anomenem neurals com les que tendim a ignorar i descartar com "la resta del cos"- han ordit els processos que resulten en estats mentals xops de sentiment i d'una sensació de referència personal. Però l'admiració no requereix la invocació del misteri. La noció de misteri i la idea que una explicació biològica es troba fora del nostre abast no s'han d'aplicar a aquesta qüestió. Les preguntes poden trobar les seves respostes, i els enigmes es poden resoldre. De tota manera, hom se sent admirat pel que la combinació de diverses disposicions funcionals relativament clares ha acabat produint en benefici nostre."


"La realitat és que el valor funcional dels sentiments està lligat al fet que estan inequívocament en mans de l'organisme que els posseeix i que habiten en la ment d'aquest. Els sentiments van donar origen a la consciència i la van regalar generosament a la resta de la ment."


"La consciència és un estat mental enriquit. L'enriquiment consisteix en inserir elements addicionals de la pròpia ment en el procés mental en curs. Aquests elements afegits s'han confeccionat en gran part amb els mateixos materials que la resta de la ment -són imatges- , però gràcies al seu contingut anuncien de manera ferma que tots els continguts mentals als que en aquest moment tinc accés em pertanyen, estan relacionats amb mi i s'estan desenvolupant realment en el si del meu organisme. Aquesta incorporació és reveladora.

I la revelació de a qui pertany aquesta ment es produeix, principalment, gràcies als sentiments. Quan jo experimento l'esdeveniment mental que anomenem dolor, puc localitzar-lo veritablement en alguna part del meu cos. En realitat, el sentiment té lloc alhora en la meva ment i en el meu cos, i per una bona raó. Tots dos són de la meva propietat, estan situats en el mateix espai fisiològic i poden interactuar entre ells.

La propietat manifesta de continguts mentals que l'organisme integrat en el que sorgeixen posseeix és el tret distintiu d'una ment conscient. Quan aquest tret és absent o no predomina, el terme ment, sense més afegits, és l'adient.

Els mecanismes que enriqueixen la ment mitjançant una connexió ferma amb el seu propietari legítim -l'organisme- consisteixen en inserir en el flux mental d'aquest organisme que la posseeix els continguts que connecten el propietari de la ment i l'organisme de manera inequívoca. Tenen lloc al nivell dels sistemes. No s'han de considerar com un misteri."


"Per què crec que existeix una solució plausible pel problema de la consciència? Primer, perquè puc imaginar un mitjà a través del qual els continguts mentals es connecten de manera clara a un subjecte que sent i assumeix la propietat d'aquests continguts. En segon lloc, perquè el mitjà que imagino exigeix la utilització d'un mecanisme fisiològic l'estatus del qual, a nivell dels sistemes, s'entén raonablement bé.

La consciència es constitueix mitjançant la incorporació al flux d'imatges mentals que anomenem ment d'un conjunt extra d'imatges mentals que expressa referències sentides i factuals al propietari de la ment. Les imatges mentals, tant les convencionals com les híbrides -els sentiment, per exemple-, transporten i expressen uns significats que són els ingredients clau de la consciència, a l'igual que ho són de les ments simples. No cal cap fenomen prèviament desconegut, ni cal afegir cap substància misteriosa a aquest conjunt d'imatges per tal que prengui consciència. La clau de la consciència resideix en el contingut de les imatges que la fan possible. Resideix en el coneixement que aquest contingut proporciona de manera natural. L'única cosa que les imatges necessiten és ser informatives per a poder ajudar a identificar el seu propietari."


"Els continguts en forma d'imatges de la ment procedeixen en gran part de tres universos principals. El primer es refereix al món que ens envolta. Produeix imatges dels objectes, accions i relacions presents en l'entorn que contínuament escrutem amb els sentits externs -visual i auditivament, mitjançant el tacte, l'olfacte i el gust.

El segon univers es refereix al vell món que hi ha dins nostre. Aquest món és "vell" perquè està format pels òrgans interns evolutivament antics que s'encarreguen del metabolisme: les vísceres, com el cor, els pulmons, l'estómac i els intestins; els vasos sanguinis, des dels més grans i independents  fins als capil·lars; les glàndules endocrines, els òrgans sexuals, etc. Aquest univers és el que dóna lloc als sentiments, com hem vist en les seccions sobre l'afecte. Les imatges que formen part dels sentiments també corresponen a objectes, accions i relacions reals, però amb algunes diferències de gran abast. En primer lloc, aquests objectes i accions estan localitzats dins del nostre organisme, a les vísceres situades en gran part dins del tòrax, l'abdomen i el cap, tot i que també a les extenses vísceres que poblen la pell arreu del cos, travessades al seu tron per vasos sanguinis les parets dels quals estan formades per múscul llis.

A més, en lloc de representar simplement les formes o accions dels objectes interns, les imatges del segon univers representen principalment estats d'aquests objectes en relació amb la seva funció en la nostra economia vital.

Finalment, els processos de l'univers del vell món es desplacen, en ambdós sentits, entre els "objectes" en sí, per exemple, les vísceres, i les "imatges" que els representen. Hi ha una interacció contínua entre els llocs en els que el cos canvia realment i la representació "perceptiva" d'aquests canvis. Aquest procés és absolutament híbrid, "del cos" i "de la ment" simultàniament; permet que les imatges  de la ment s'actualitzin en funció de les alteracions que tenen lloc en el cos i que canviïn en conseqüència. És important assenyalar, en relació amb el procés vital, que aquestes imatges representen qualitats i el seu valor actual o valència. L'estat i la qualitat d'aquests objectes i accions interns són els protagonistes. Les estrelles principals no són els violins i les trompetes veritables, sinó els sons que emeten. En altres paraules, els sentiments no són reduïbles a patrons fixes d'imatges, sinó que s'ocupen de "games" d'actuació.

El tercer univers de la ment pertany també a un món intern de l'organisme,  però correspon a un sector completament diferent: l'esquelet ossi, les extremitats i el crani, regions corporals que resulten estar protegides i animades pels músculs esquelètics. Aquest sector proporciona alhora estructura i sosteniment a tot l'organisme i ancora els moviments externs executats pels músculs esquelètics, inclosos els que fem servir per a la locomoció. Aquesta estructura serveix com a referència per a tot el que s'esdevé en els altres dos universos. Resulta interessant, des d'un punt de vista evolutiu, que aquest sector intern no sigui tan antic com el visceral i no comparteixi els mateixos trets fisiològics peculiars. No hi ha res tou en aquest "interior menys antic". Tenir ossos forts i músculs resistents proporciona una bona estructura i una bona bastida."


"Els sentiments que fan que la consciència sigui possible no són d'una classe a part. Juxtaposen dos fenòmens principals: 1) imatges de l'interior, que detallen les alteracions de les configuracions internes de l'organisme impulsades homeoestàticament, i 2) imatges que detallen les interaccions entre els mapes i les seves fonts corporals i que, en fer-ho, revelen de manera natural que els mapes es produeixen dins de l'organisme que representen. El descobriment d'aquest sentit  de possessió -les imatges són propietat de l'organisme- resulta de les clares influències mútues de l'estat d'aquest organisme i de les imatges generades en ell; la possessió és conseqüència del fet patent que un procés, la fabricació d'imatges mentals, esdevé dins de l'altre, l'organisme.

El fet que l'organisme sigui el propietari de la ment té una conseqüència intrigant: tot el que s'esdevé en la ment -els mapes de l'interior i els mapes de les estructures, accions i posicions espacials d'altres organismes o objectes que existeixen i tenen lloc en l'entorn exterior- es construeix, necessàriament, mitjançant l'adopció de la perspectiva de l'organisme."


"Quan la gent comú parla de consciència, en general pensa primer en el món exterior. Sovint equipara ser conscient amb la capacitat de representar el món que hi ha al seu voltant. Es tracta de quelcom comprensible perquè el món extern resulta afavorit per la nostra ment de forma desproporcionada. Però, per què és així? Perquè cartografiar el món que ens envolta és essencial per a gestionar les nostres interaccions amb ell de manera favorable a la nostra vida. Tanmateix, tot i que aquest procés ajuda a revelar el que es pot conèixer i utilitzar-se a favor nostre, això no suggereix, ni molt menys explica, com o perquè som conscients del material que hem cartografiat en imatges; en altres paraules, perquè coneixem el que coneixem. Per estar ben informats i ser conscients, necessitem "connectar" o "relacionar" objectes i processos amb el nostre propi organisme, amb nosaltres. Necessitem que el nostre organisme supervisi els objectes i els processos.

Som conscients de la nostra existència i de les nostres percepcions quan fem servir el coneixement per a establir aquest sentit de relació i possessió.

Només arribem a conèixer el que coneixem -el que significa realment que només arribem a conèixer que cada un de nosaltres, individualment, posseeix coneixement- perquè se'ns informa simultàniament sobre dos aspectes de la realitat. Un es refereix als diferents estats del nostre antic món interior químic i visceral, expressats mitjançant aquest procediment híbrid anomenat sentiment. L'altre és la referència espacial que proporciona el nostre interior musculoesquelètic, especialment l'estructura estable que suporta l'edifici de la nostra individualitat."




dijous, 26 de desembre del 2024

Esquema sobre Déu



Agnes Martin 2002


En un llarg període històric, la relació entre els humans i la divinitat es podia diferenciar en dos àmbits: per una part, l'àmbit de la necessitat racional de Déu, i per l'altra, l'àmbit de l'experiència emocional de Déu. Aquesta experiència emocional de Déu seria la vivència d’un quelcom més, inabastable, inefable i alhora viscut com a potent i trasbalsador; majoritàriament, aquesta experiència s’expressaria amb llenguatge mitològic/simbòlic.

En el primer àmbit, Déu servia per a tres coses: explicar l'origen del cosmos, fonamentar l'autoritat i cohesionar així la societat i donar sentit a la vida humana. En el segon àmbit, la relació viscuda amb Déu s'establia en tres territoris: la natura i la cultura, la comunitat humana i les relacions humanes, inclosa la relació amb un mateix.

La modernitat ha comportat la crisi del primer àmbit. Déu deixa de ser necessari per explicar l'origen del cosmos, substituït per les explicacions de la física (big bang) i la biologia (evolucionisme). Déu ja no fonamenta l'autoritat, la qual es veu o bé com a derivada del poble, de la mateixa societat, o bé com a derivada d'un poder hegemònic de caire personal o organitzatiu. I el sentit de la vida humana ja no depèn de Déu, sinó que ha de ser establert pels mateixos humans al voltant dels valors, els ideals i altres elements culturals.

Aquesta "crisi de Déu" en el primer àmbit no comporta necessàriament la desaparició de tota referència a Déu. Abans, la noció de Déu operava alhora en tots dos àmbits; ara, només operaria en el segon. El Déu del segon àmbit incideix en la visió de Déu, però com a experiència viscuda a nivell emocional, no en el raonament o la necessitat lògica. El Déu del segon àmbit ajuda a veure i viure el cosmos com a natura (generadora i acollidora, paternal i maternal), la societat com a comunitat (d’aquí la oportunitat de la dimensió pública del fet religiós) i la vida com a relació amb l'entorn natural, amb els altres, amb un mateix... i amb el mateix Déu.



dimecres, 25 de desembre del 2024

Krishnamurti i el silenci



Hernández Pijuan 1998


"El silenci és una gran benedicció, purifica el cervell, li dóna vitalitat, i aquest silenci desenvolupa una gran energia, no pas l'energia del pensament o l'energia de les màquines, sinó una energia incontaminada que no ha estat tocada pel pensament. És l'energia que té una capacitat i destresa incalculables. I aquest és un lloc on el cervell, trobant-se molt actiu, pot estar en silenci. Aquesta mateixa activitat intensa del cervell té la qualitat i profunditat i bellesa del silenci."


J. Krishnamurti a El darrer diari, entrada del 27.03.1984



dimarts, 24 de desembre del 2024

Foix: Si l'altra nit jo cavalcava al ras



Niccolò di Tommaso 1372

"Si l'altra nit jo cavalcava al ras
Com qui torna i se'n va i esquiva el mas,
Pertot i enlloc sentia corn i esquella;
Sona que tunc tan tunc que tocaràs,
Vénen de lluny, sense brida ni sella,
Com qui torna i se'n va i esquiva el mas.

De tres pastors pataus seguia el pas,
I de llur folc em feia l'escarràs
Per heure foc i llum amb poca estella;
Canta que tunc tan tunc que cantaràs,
Passen, llampants, pel bosc i la planella,
I de llur folc em feia l'escarràs.

Dels cims nevats i els clots, vegeu quin cas,
Vénen, alats, el Persa, de domàs,
L'Hindú i l'Anglès enllà de la querella;
Balla que tunc tan tunc que ballaràs,
I el Rus i els seus amb la gorra i l'estrella.
Vénen, alats, el Persa, de domàs.

De dalt del cel, tan alt, com ho diràs,
Quan fulla el son entre aigües i joncars,
I entrullo l'oli i la molina vella,
Salta que tunc tan tunc que saltaràs,
Ve tanta llum que em sembla meravella,
Quan fulla el son entre aigües i joncars.

En gran estol els àngels baixen, clars,
Amb fressa d'ombres i de fruits mollars,
I tan contents amb lletra i cantarella;
Toca que tunc tan tunc que tocaràs,
Catalans i toscans, la caramella,
Amb fressa d'ombres i de fruits mollars."


J.V. Foix



dilluns, 23 de desembre del 2024

Escoltar



Vallotton 1887


"Escoltar és obertura."


Tuit de Francesc-Xavier Marín de 02.08.2024



diumenge, 22 de desembre del 2024

Cites de Bernanos



Rouault 1939


"Être capable de trouver sa joie dans la joie de l'autre : voilà le secret du bonheur."

"Comprendre, c'est déjà aimer."

"L’espérance est la plus grande et la plus difficile victoire qu’un homme puisse remporter sur son âme."

"Il est très difficile de se mépriser sans offenser Dieu en nous."

"Ce qu'exige tôt ou tard le plus fort, ce n'est pas qu'on soit à ses côtés mais dessous."

"Le monde moderne n'a pas le temps d'espérer, ni d'aimer, ni de rêver."

"On ne comprend absolument rien à la civilisation moderne si l'on n'admet pas tout d'abord qu'elle est une conspiration universelle contre toute espèce de vie intérieure." "L'expérience n'est, pour la plupart des hommes, au soir d'une longue vie, que le terme d'un long voyage autour de leur propre néant." (Sous le soleil de Satan, 1926)




"C'est que la vie n'est confusion et désordre que pour qui la contemple du dehors." (Sous le soleil de Satan, 1926)

"Il vint, aussitôt, tout à coup, sans nul débat, effroyablement paisible et sûr. Si loin qu'il pousse la ressemblance de Dieu, aucune joie ne saurait procéder de lui, mais, bien supérieure aux voluptés qui n'émeuvent que les entrailles, son chef-d'œuvre est une paix muette, solitaire, glacée, comparable à la délectation du néant. Quand ce don est offert et reçu, l'ange qui nous garde détourne avec stupeur sa face." (Sous le soleil de Satan, 1926)

"Les comparaisons sont peu de chose, quand il faut les emprunter à la vie commune pour donner quelque idée des évènements de la vie intérieure et de leur majesté." (Sous le soleil de Satan, 1926)

"Chacun de nous est tour à tour, de quelque manière, un criminel ou un saint, tantôt porté vers le bien, non par une judicieuse approximation de ses avantages, mais clairement et singulièrement par un élan de tout l'être, une effusion d'amour, qui fait de la souffrance et du renoncement l'objet même du désir, tantôt tourmenté du gout mystérieux de l'avilissement, de la délectation au goût de cendre, le vertige de l'animalité, son incompréhensible nostalgie. Hé! qu'importe l'expérience, accumulée depuis des siècles, de la vie morale. Qu'importe l'exemple de tant de misérables pécheurs, et de leur détresse! Oui, mon enfant, souvenez-vous. Le mal, comme le bien, est aimé pour lui-même, et servi." (Sous le soleil de Satan, 1926)

"Quel prêtre n'a jamais pleuré d'impuissance devant le mystère de la souffrance humaine, d'un Dieu outragé dans l'homme, son refuge!" (Sous le soleil de Satan, 1926)

"Oui, l'intelligence peut tout traverser, ainsi que la lumière l'épaisseur du cristal, mais elle est incapable de toucher, d'étreindre. Elle est une contemplation stérile." (L'imposture, 1927)

"Nul n'est moins digne d'amour que celui-là qui vit seulement pour être aimé." (L'imposture, 1927)

"On n'épuise pas le malheur, on l'oublie." (Dialogue d'ombres, 1928)

"Heureux ou malheureux, le passé peut tout corrompre." (Dialogue d'ombres, 1928)

"Vous avez la vocation de l'amitié [...]. Prenez garde qu'elle ne tourne à la passion. De toutes, c'est la seule dont on ne soit jamais guéri." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Béni soit celui qui a préservé du désespoir un cœur d'enfant!" (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"La vérité, elle délivre d'abord, elle console après. D'ailleurs, on n'a pas le droit d'appeler ça une consolation. [...] La parole de Dieu! c'est un feu rouge." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"À ce moment, son regard était très bon, très doux et -cela semble ridicule, parlant d'un homme si fort, si robuste, presque vulgaire, avec une telle expérience de la vie, des êtres- d'une extraordinaire, d'une indéfinissable pureté." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"La pitié, vois-tu, c'est une bête. Une bête à laquelle on peut beaucoup demander, mais pas tout. [...] Elle est puissante, elle est vorace. Je ne sais pourquoi on se la représente toujours un peu pleurnicheuse, u peu gribouille. Une des plus fortes passions de l'homme, voilà ce qu'elle est." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Car les faibles vous seront toujours un fardeau insupportable, un poids mort que vos civilisations orgueilleuses se repassent l'une à l'autre, avec colère et dégout." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Le démon de la luxure est un démon muet." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Peut-être le vice est-il moins dangereux pour nous qu'une certaine fadeur? I y a des ramollissements du cerveau. Le ramollissement du cœur est pire." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Je pense, d'ailleurs, que l'humanité se partage entre deux espèces distinctes, selon l'idée qu'on se forme de la justice. Pour les uns, elle est un équilibre, un compromis. Pour les autres... - Pour les autres, lui ai-je dit, la justice est comme l'épanouissement de la charité, son avènement triomphal." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Une douleur vraie qui sort de l'homme appartient d'abord à Dieu, il me semble." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Comme nous savons peu ce qu'est réellement une vie humaine!" (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Oh! je sais parfaitement que le désir de la prière est déjà une prière, et que Dieu n'en saurait demander plus." (Journal d'un curé de campagne, 1936)




"Je crois, je suis sur que beaucoup d'hommes n'engagent jamais leur être, leur sincérité profonde. Ils vivent à la surface d'eux-mêmes, et le sol humain est si riche que cette mince couche superficielle suffit pour une maigre moisson, qui donne l'illusion d'une véritable destinée." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Mais l'historien, le moraliste, le philosophe même, ne veulent voir que le criminel, ils refont le mal à l'image et à la ressemblance de l'homme. Ils ne se forment aucune idée du mal lui même, cette énorme aspiration du vide, du néant." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Madame, ai-je repris, le bon Dieu connait le secret des âmes, lui seul." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Il n'est pire désordre en ce monde que l'hypocrisie des puissants." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"L'amour est plus fort que la mort, cela est écrit dans vos livres." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Ce n'est pas nous qui avons inventé l'amour. Il a son ordre, il a sa loi." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Ma fille, (...) on ne marchande pas avec le bon Dieu, il faut se rendre à lui, sans condition." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"L'enfer, c'est de ne plus aimer." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Il ne s'agit pas de connaitre son pouvoir, monsieur le curé, mais la manière dont on s'en sert, car c'est cela justement qui fait l'homme." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"On ne va jamais jusqu'au fond de sa solitude." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Je n'ai jamais été jeune parce que personne n'a voulu l'être avec moi." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"La forme charnelle de l'espérance, je crois que c'est ce qu'ils appellent le bonheur." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Il n'est pas si mauvais d'affronter Dieu, lui dis-je. Cela force un homme à s'engager à fond - à engager à fond l'espérance, toute l'espérance dont il est capable." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Car enfin la justice entre les mains des puissants n'est qu'un instrument de gouvernement comme les autres. Pourquoi l'appelle-t-on justice? Disons plutôt l'injustice, mais calculée, efficace, basée tout entière sur l'expérience effroyable de la résistance du pauvre, de sa capacité de souffrance, d'humiliation et de malheur. L'injustice tenue à l'exact degré de tension qu'il faut pour que tournent les rouages de l'immense machine à fabriquer les riches, sans que la chaudière n'éclate." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Les meilleurs tueurs, demain, tueront sans risque. A trente-mille pieds au-dessus du sol, n'importe quelle saleté d'ingénieur, bien à chaud dans ses pantoufles, entouré d'ouvriers spécialistes, n'aura qu'a tourner un bouton pour assassiner une ville et reviendra dare-dare, avec la seule crainte de rater son diner. Évidemment personne ne donnera à cet employé le nom de soldat. (...) Le pauvre diable qui bouscule sa bonne amie sur la mousse, un soir de printemps, est tenu par vous en état de péché mortel, et le tueur de villes, alors que les gosses qu'il vient d'empoisonner achèveront de vomir leurs poumons dans le giron de leurs mères, n'aura qu'à changer de culotte et ira donner le pain bénit? Farceurs que vous êtes!" (Journal d'un curé de campagne, 1936)




"Garder le silence, quel mot étrange! C'est le silence qui nous garde." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Le silence intérieur - celui que Dieu bénit - ne m'a jamais isolé des êtres. Il me semble qu'ils y entrent, je les reçois ainsi qu'au seuil de ma demeure. Et ils y viennent sans doute, ils y viennent à leur insu. Hélas! je ne puis leur offrir qu'un refuge précaire! Mais j'imagine le silence de certaines âmes comme d'immenses lieux d'asile. Les pauvres pécheurs, à bout de forces, y entrent à tâtons, s'y endorment, et repartent consolés sans garder aucun souvenir du grand temple invisible où ils ont déposé un moment leur fardeau." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Il est plus facile que l'on croit de se haïr. La grâce est de s'oublier." (Journal d'un curé de campagne, 1936)

"Mais quelques instants plus tard sa main s'est posé sur la mienne, tandis que son regard me faisait nettement signe d'approcher mon oreille de sa bouche. Il a prononcé alors distinctement, bien qu'avec une extrême lenteur, ces mots que je suis sûr de rapporter très exactement: "Qu'est-ce que cela fait? Tout est grâce." Je crois qu'il est mort presque aussitôt." (Journal d'un curé de campagne, 1936)


Georges Bernanos (1888-1948)




dissabte, 21 de desembre del 2024

Incomprensió



Picasso 1895


"Hi ha persones velles, podríem dir la immensa majoria, que havent-se trobat a gust amb una època determinada de la seva vida, o havent-se sentit identificades amb unes modes o unes idees passades, accepten després els anys i els canvis posteriors no sense protesta, ni sense incomprensió. En realitat, són uns supervivents d'aquella època, d'aquelles modes o d'aquelles idees.

Els vells que han tingut un bon moment pretèrit, mantenen controvèrsia constant amb la vida nova que es produeix cada dia. Si diuen que una cosa actual és dolenta, no és precisament que ho sigui per les raons que ells donen; és dolenta per a ells, perquè la cosa actual és distinta d'una altra cosa pretèrita que ells acceptaven com a bona. Si un vell afirma que les dones amb els cabells curts són menys excitants que les dones amb els cabells llargs, és perquè a l'època que ell s'excitava les dones duien els cabells llargs, i si una vella afirma que els homes estan millor amb barba i bigoti, és perquè el primer home que la va fer sentir duia barba i bigoti.

Com més intens i com més ple hagi estat el moment pretèrit d'una persona anciana, més forta és la controvèrsia, més dura és la incomprensió i més aferrissada és la protesta davant de l'evolució de les coses."


Josep Maria de Sagarra a Vida privada (1932)




divendres, 20 de desembre del 2024

Imatges per al silenci X




Gozzoli 1462


"La contemplació i veneració d'un símbol es fa en el silenci."


(tuit d'en Rai de 08.10.2024)




dijous, 19 de desembre del 2024

Màrius Torres: La corda d'un llaüt






"Que sigui la meva ànima la corda d'un llaüt
per sempre igual i tensa
i que el destí no em pugui arrencar, decebut,
sinó una sola nota, invariable, immensa.
Una nota molt greu i molt constant. Vençut
no sigui mai el clau que tiba i que defensa
la viva pulcritud
de la vibració d'una corda ben tensa.

Sóc tan sovint com una corda fluixa i vençuda
que vibra malament!
Amb un ritme feixuc, engavanyat i lent,
àtona, corrompuda,
corda desafinada, la meva ànima ment.
Quants cops l'hauria volgut muda
per no sentir la música falsa del seu accent!

Senyor, ¿Tu no voldries
reblar les torques dels meus extrems afeblits
perquè mai no s'afluixin les meves melodies?
Jo vull ésser constant en els plors i en els crits,
i cantar sempre igual, ignorant les follies,
els delers, els neguits, el corb que sobrevola
l'estepa dels meus dies…
Jo vull ésser com tu, o corda que diries
que sempre et polsen uns mateixos dits."


Màrius Torres, gener del 1937



dimecres, 18 de desembre del 2024

Negar l'evolució



Torres-García 1928


"La incapacitat d'interpretar simbòlicament la narració bíblica de la creació porta a l'aberració de negar l'evolució."


(tuit d'en Rai de 05.12.2024)


Samuel Aran hi va dir:

"No pas.
Són les implicacions històriques i teològiques, i aspectes filosòfics i científics, els que ens fan qüestionar-la críticament.
L'aberració es tractar qui pensa diferent amb actitud de superioritat intel·lectual quan possiblement et podrien donar alguna lliçó.
Salutacions."


La resposta d'en Rai va ser:

"Perdoneu, però en temes científics l'opinió passa a un segon pla. Les implicacions històriques, teològiques o filosòfiques no poden portar a negar el coneixement científic, han de partir d'aquest coneixement sense contradir-lo. Si no, neguem la naturalesa de la ciència."




dimarts, 17 de desembre del 2024

Acció i visió



Jawlensky 1935


"L'activista social es delia per canviar les estructures de la societat.

"D'acord", digué el Mestre. "Però el que ens cal no és només l'acció que engendri el canvi, sinó la visió que engendri amor."

"Així doncs, al vostre parer, canviar les estructures és una pèrdua de temps."

"No, no. Unes estructures noves poden custodiar l'amor... però no poden generar-lo", digué el Mestre."


Anthony de Mello a Uns moments per a l'absurd



dilluns, 16 de desembre del 2024

Aferrats






Com el bolet de soca del pollancre, que se'n va amb ell quan la riuada se l'emporta, així ens aferrem nosaltres a la vida.



diumenge, 15 de desembre del 2024

Serenitat i alegria



Torres-García 1911

"Crec condició absolutament indispensable a l'art la serenitat i l'alegria. Perquè justament en ell, més encara que en la filosofia, podem trobar un repòs als combats de la vida, doncs ens transporta a un món ideal en què tot és harmonia i ordre, equilibri i perfecció, és a dir, a un món a on és absent el dolor i en el que trobem realitzats nostres anhels més cars. Les belles imatges, dins l'ordre i la mesura, descobrint-nos una humanitat superior, mostrant-nos lo que voldríem que fos el món, poden sens dubte aquietar-nos i fer-nos fruir d'una serenitat que podríem dir divina."


Joaquim Torres-García a Notes sobre art (1913)




dissabte, 14 de desembre del 2024

La revelació, experiència humana




Fra Angelico 1453


En l'àmbit apuntat per les nocions d'espiritualitat i religió, amb l'inevitable transfons de la consciència i el llenguatge, s'hi troba el que es designa habitualment com a “revelació”. Una noció que vol designar una experiència peculiar, específica. Una experiència que es troba a l'arrel, en el cor, de moltes tradicions religioses.

En Xavier Melloni va dedicar tot un llibre, “Escletxes de realitat” (Fragmenta Editorial, Barcelona 2007) a aquesta noció. Sense tematitzar-ho en el cos central de la seva definició de revelació, a la pàgina 41 Melloni formula la següent pregunta respecte als continguts d'aquesta experiència: “¿Baixen, és a dir, procedeixen d'una il·luminació externa divina que irromp des de fora, o aquest caràcter miticomístic del relat és una forma simbòlica de referir-se a un moment de claredat de consciència que permet un avenç qualitatiu en els costums d'un poble?”

La pregunta és molt pertinent i ben formulada, i és clau per a la comprensió actual del fenomen religiós: ¿la “revelació”, és una manifestació del sobrenatural o és una formulació simbòlica peculiar i adequada d'una determinada experiència humana? ¿Existeixen forces “sobrenaturals” capaces d'irrompre en el cosmos i en la història, violentant les seves dinàmiques de desenvolupament, o bé el que hi ha són experiències humanes d'una naturalesa tal que només queden suficientment designades si es fa servir la imatge d'una irrupció exterior, de tan estranyes, especials i extraordinàries com són?

La distinció entre una lectura racional de la realitat i una lectura simbòlica de la realitat és certament compatible amb la no creença en les “forces sobrenaturals”. Aquestes dues lectures de la realitat són legítimes i compatibles, i ambdues són fruit de la potencialitat humana, de la creativitat humana. Són dues maneres diferents de parlar sobre la realitat. La primera ignora les forces sobrenaturals; la segona les utilitza com a recurs, com a eina, per a referir-se a determinades maneres d'experimentar la realitat: “és com si...”

La utilització del llenguatge simbòlic, típic de les religions, no presenta problemes mentre manté la consciència del seu caràcter simbòlic. Sí que els presenta, en canvi, quan barreja indegudament llenguatge simbòlic i llenguatge racional, quan els confon, donant als símbols el valor d'entitats reals, independents dels éssers humans i la seva cultura, forces preexistents al cosmos (encara que sigui lícit, des del llenguatge simbòlic, utilitzar aquesta imatge per a designar-les).

Pel que fa a l'existència de forces sobrenaturals, es poden adoptar tres posicions: 1) deixar l'interrogant obert, no pronunciar-se; 2) afirmar la irrupció del sobrenatural; 3) inclinar-se per considerar-les com una experiència humana que només es pot formular adientment utilitzant imatges d'irrupció sobrenatural, però sabent que es tracta d'una experiència humana, i per tant “natural”, i no sobrenatural.

Hi ha qui considera que la no convicció (creença) de sobrenaturalitat impedeix ja la seva “eficàcia”, la seva operativitat. Optem per considerar que és possible l'operativitat des de la consciència simbòlica, especialment en un context comunitari. Algú pot formular la revelació en termes d'impacte sobrenatural i alhora viure-ho i pensar-ho així, experimentant-ho com un impacte del sobrenatural i per tant formulant-ho així, sense distància lingüística simbòlica, sense consciència de símbol apropiat per a la peculiaritat de l'experiència de revelació. Però que hi hagi persones que visquin i pensin així la revelació no ens autoritza a pensar que hi ha irrupció “objectiva” del sobrenatural. Hi ha persones que ho viuen així, simplement. El sobrenatural és un tipus d'experiència humana que es produeix en un cos-ment vertebrat i penetrat per una cultura que li dóna instruments lingüístics per a expressar la seva experiència, inclosa l'experiència de revelació. S'expressa com a irrupció del sobrenatural, però no “és” irrupció del sobrenatural encara que la persona ho visqui així.

Recordem que les religions comparteixen actualment un mateix repte: trobar un espai legítim en la cultura moderna. Això comporta revisar la comprensió del fet religiós, prenent més consciència de la naturalesa simbòlica de les seves narracions i qüestionant-se el que suposa i a on va a parar una interpretació literal de les “forces sobrenaturals”. Hi ha revelació, hi ha revelacions, però ¿són irrupcions “exteriors” per part del “sobrenatural” o bé designacions de moments extraordinaris de l'experiència humana i de la construcció humana de visions del món capaces d'orientar la vida, de fer viure amb més dignitat, de fomentar interrelacions més humanes i de mostrar la qualitat, la gràcia i l'esplendor del món?

Es pot prendre la posició que són acceptables simultàniament les dues posicions? Es pot defensar que tan vàlida és la lectura literal com la lectura simbòlica dels texts? És sostenible actualment la lectura literal? Considerem que les grans fites religioses s'han de llegir simbòlicament, que actualment només es poden llegir simbòlicament. Les d'altres religions i les de la pròpia, si se'n té una.



divendres, 13 de desembre del 2024

Krishnamurti: Creença i divisió



Hernández Pijuan 1999


"La creença divideix inevitablement. Quan teniu una creença o quan busqueu una seguretat en la vostra fe particular, es produeix una escissió entre vosaltres i els qui busquen la seguretat en una altra fe. Totes les creences organitzades estan basades en la divisió dels humans, encara que prediquin la fraternitat."


Krishnamurti, citat per Aldous Huxley al Prefaci del llibre The first and last freedom de Krishnamurti (1954)



dijous, 12 de desembre del 2024

Volem vegueries



Arp 1965


Les 12 vegueries catalanes: Llevant, Centre, Ponent, Pirineu, Ebre, Camp, Penedès, Vallès, Alt Ter, Baix Llobregat, Maresme, Barcelonès.

Volem vegueries, no províncies!


12 és totalitat, plenitud, perfecció, equilibri. Per això l'any té 12 mesos, 12 eren les tribus d'Israel, 12 eren els apòstols, 12 són els estels de la bandera d'Europa, 12 els signes del Zodíac...

Seria encertat, doncs, que fossin 12 les vegueries de Catalunya.


(tuit d'en Rai de 18.11.2024)




dimecres, 11 de desembre del 2024

Resplendor



Franz Kline 1956


Diu en Kabir (nord de l'Índia, 1440-1518):


"Aquell que ha contemplat el resplendor de l'amor, està salvat."




dimarts, 10 de desembre del 2024

Rosselló-Pòrcel: A Mallorca durant la guerra civil


Rusiñol 1906


"Verdegen encara aquells camps
i duren aquelles arbredes
i damunt del mateix atzur
es retallen les meves muntanyes.
Allí les pedres invoquen sempre
la pluja difícil, la pluja blava
que ve de tu, cadena clara,
serra, plaer, claror meva!
Sóc avar de la llum que em resta dins els ulls
i que em fa tremolar quan et recordo!
Ara els jardins hi són com músiques
i em torben, em fatiguen com en un tedi lent.
El cor de la tardor ja s'hi marceix,
concertat amb fumeres delicades.
I les herbes es cremen a turons
de cacera, entre somnis de setembre
i boires entintades de capvespre.

Tota la meva vida es lliga a tu,
com en la nit les flames a la fosca."


Bartomeu Rosselló-Pòrcel (setembre de 1937)



dilluns, 9 de desembre del 2024

Valors i pulsions



Agnes Martin 1965


"Els grans valors exerceixen un cert control i reorientació de les pulsions espontànies. Quan són poc operatius, quan han perdut pes, quan són  ignorats o menystinguts, aquestes pulsions fan més el que volen. Això és negatiu tant per a les persones com per a les societats."


(tuit d'en Rai de 08.11.2024)




diumenge, 8 de desembre del 2024

Planimetria



Max Ernst 1973


"La intel·ligència que no va acompanyada de virtuts origina un coneixement per dir-ho d'alguna manera planimètric: és com si només es percebés el cercle o el quadrat, però no l'esfera ni el cub."


Frithjof Schuon a Tener un centro (1988), p. 63