Les sis obres, anomenades per ell mateix "poesies", que Tiziano va fer inspirant-se en les Metamorfosis d'Ovidi, encarregades pel rei d'Espanya Felip II:
Danae rebent la pluja d'or
Júpiter posseeix a la princesa d'Argos mitjançant una pluja d'or, ja que la princesa havia estat tancada pel seu pare, el rei Acrisi, per tal que no tingués cap fill, ja que l'oracle havia predit que el seu net el mataria.
Aquesta és la versió de 1553, que es troba a la Wellington Collection de Londres. Felip II la tenia a l'Alcázar, però Velázquez la va enviar a El Buen Retiro quan va portar d'Itàlia la versió de 1565. Fernando García, a La Vanguardia del 27.02.2021, explica que Josep Bonaparte se la va emportar en fugir de Madrid, Wellington la va recuperar a Vitòria, juntament amb 250 obres d'art més, i Ferran VII la va regalar a Wellington com a mostra d'agraïment. Ara es troba a la Apsley House de Londres, a la col·lecció privada dels Ducs de Wellington.
El Cupidell que apareix a la primera versió de 1544 ha estat substituït per una vella per ressaltar, per efecte de contrast, la joventut i nuesa de Danae.
Venus i Adonis
Venus intenta retenir Adonis, que està a punt d'anar-se'n a caçar.
Aquesta és la versió del 1554; no s'ha mogut mai d'Espanya, i es troba al Prado.
Perseu i Andròmeda
Andròmeda ha estat encadenada a una roca com a sacrifici per apaivagar el monstre marí que Neptú ha enviat per castigar la mare d'Andròmeda, Cassiopea, per haver dit que elles dues eren tant o més boniques que les Nereides. Perseu, enamorat d'Andròmeda, vestit i ben armat, lluita amb el monstre per mirar de rescatar-la.
Aquest quadre, de 1556, es troba a la Wallace Collection de Londres. Després de passar per altres mans, va ser adquirit per Van Dyck, que fou qui el portà a Londres.
Diana i Acteó
Acteó veu despullada a la deessa Diana. Com a càstig, Diana el converteix en cérvol per tal que els seus propis gossos el devorin.
Aquest quadre, de 1559, es troba ara a la National Gallery d'Edimburgh. Felip V l'havia regalat el 1704 a l'ambaixador francès a Madrid, després la va comprar el regent de França Felip II d'Orléans i amb la Revolució Francesa pel mig va ser venuda diverses vegades.
Diana i Cal·listo
Júpiter ha seduït Cal·listo, la nimfa preferida de la deessa Diana. Com a revenja, Diana fa que unes altres nimfes despullin Cal·listo i mostrin que aquesta està embarassada, contravenint l'ordre de la deessa de restar pura.
Aquest quadre, de 1559, es troba a la National Gallery d'Edimburgh. Felip V també l'havia regalat el 1704 a l'ambaixador francès a Madrid, després la va comprar el regent de França Felip II d'Orléans i amb la Revolució Francesa pel mig va ser venuda diverses vegades.
El rapte d'Europa
Júpiter, enamorat de la princesa Europa, es converteix en un toro blanc per tal de raptar-la. Se l'emporta pel mar fins a les platges de Creta, on la posseeix, engendrant a Minos, que esdevindrà rei de l'illa.
Aquest quadre, de 1562, es troba des de 1896 a la col·lecció d'Isabella Sewart Gardner a Boston. Forma part del grup de pintures que Felip V regalà el 1704 a l'ambaixador francès a Madrid; després la va comprar el regent de França Felip II d'Orléans i amb la Revolució Francesa pel mig va passar a ser venuda diverses vegades.
De les dues primeres obres n'hi ha diverses versions:
Aquesta és la versió de 1544 i es troba a Nàpols. Va ser encarregada pel cardenal Alessandro Farnese. Cupidell contempla l'escena.
Aquesta és una versió de 1554 i es troba a l'Hermitage.
Aquesta és una versió de 1564 i es troba a Viena.
.
Aquesta és la versió de 1565 que es troba al Prado. La va comprar Velázquez a Itàlia el 1629. Alguns la consideren la millor versió de l'obra, i la més eròtica; desapareix el vel que tapa el ventre de la princesa, la qual amb la mà esquerra separa les cames per facilitar l'accés a Júpiter.
Aquesta és una versió del 1555 i es troba a la National Gallery de Londres.
Aquesta és una versió del 1560 i es troba a l'Ashmolean Museum d'Oxford.
.
Aquesta és una versió del 1560 que es troba al Metropolitan Museum de Nova York. El gossos han passat a ser dos enlloc de tres. Cupidell ja no dorm.
Aquesta és una versió del 1560 que es troba a la National Gallery de Washington. Ha desaparegut l'arc i les sagetes penjats d'un arbre a la banda esquerra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada