Cézanne 1898 |
diumenge, 28 de febrer del 2021
Mort i religions
dissabte, 27 de febrer del 2021
Raquel Meller
En moltes de les fotografies de fa cent anys les persones tenen un aire "antic", sigui per la moda, els gustos de l'època o el que sigui.
De les fotografies de Raquel Meller, també n'hi ha que tenen aquest aire "antic". Però en el seu cas, algunes escapen a aquesta noció i presenten, més enllà dels vestits, els pentinats, els maquillatges o les joies, un rostre "actual":
divendres, 26 de febrer del 2021
Temps gnòstics
Ibarrola |
El juny de 1995 en Lluís Duch publicava a Qüestions de Vida Cristiana n. 177 unes molt rellevants Notes sobre l'individualisme religiós, on considerava que el moment afavoria les posicions gnòstiques. Vint-i-cinc anys després, les coses semblen donar-li plenament la raó, i la tendència assenyalada per ell sembla haver-se fet encara més evident.
Ell caracteritza el que estem vivint com un temps que experimenta un afebliment del lligam social. Ens trobem amb una creixent fragilització dels nexes d'unió entre els individus i les col·lectivitats, amb un descrèdit de la utopia i els projectes col·lectius. L'afebliment del deure porta a una creixent precarietat institucional i a la centració de tots els àmbits d'existència en un subjecte tancat en ell mateix i sense referència als altres. L'individualisme constitueix actualment un dels centres cabdals de la reflexió i de la praxi religiosa, cultural i política.
Duch ens recorda que això no és nou en la història, i que els temps del naixement del cristianisme s'assemblaven als que estem vivint. L'hel·lenisme del moment i el cristianisme primitiu compartien una certa perspectiva de la necessitat de "fugir del món", i semblava que la veritat eterna i absoluta tan sols podia ser assolida per qui estava disposat a renunciar a les implicacions i els compromisos que li imposava el seu món social; l'individu s'emancipa per mitjà d'una transcendència personal i per per mitjà de la unió d'individus-fora-del-món en una comunitat que té els peus a terra, però el cor en el cel.
Aquesta posició individualista troba la seva formulació teòrica en l'anomenat gnosticisme. Aleshores i ara, la gnosi és una mena de religió mundial caracteritzada per l'exclusió de la comunitat. Segons aquesta tradició, l'ésser humà té la possibilitat de ser igual a Déu en la mesura que es desprèn de la seva ganga material i temporal, la qual comporta la inconsciència, només superable a través del coneixement d'un mateix, que equivalia a reconèixer en si mateix la substància divina. En una societat esgotada i caiguda, hom no cercava la salvació al defora mitjançant la reconstitució dels lligams socials, sinó una salvació individual, a dintre, que fos capaç d'anul·lar definitivament l'espai i el temps. No es té present la fonamental ambigüitat de l'ésser humà, cosa que porta a posicions dualistes de distinció entre bons i dolents.
Es va a parar, doncs, a una radical negació del món, a un individualisme incondicional de la salvació i a una relació completament negativa amb el món, amb la història i amb la societat; a un dualisme radical entre el cosmos i l'ànima individual. Per als gnòstics, els "camins històrics" no són empreses que han de ser conduïdes amb preparació, interès, tempteigs i, fins i tot, admetent la possibilitat d'equivocar-se; aquests camins porten a la perdició i el caos, i han de ser eliminats de l'existència d'aquells que volen arribar a conèixer i a auto-conèixer-se. Els gnòstics s'han de salvar del món dels fenòmens per tal de recobrar la impassibilitat. La salvació, per a ells, no ve a través de les institucions, en comunitat i en comunió amb els altres; consisteix en una il·luminació que "de dalt" i "del defora" d'aquest món s'obre pas fins a arribar al fons més pregon de l'individu. Aquest coneixement (gnosis) salvador i alliberador no ha de ser fonamentat o demostrat, ni ser cregut o esperat, sinó que és una mena d'autodescobriment que l'individu fa de la seva veritable natura. Això va a parar a una mena de darwinisme espiritual: l'èxit, la salvació individual contra tot i contra tothom. El desencís del món, tan present en els nostres temps, porta a una desconfiança envers l'acció, la responsabilitat, el compromís, la recerca d'una comunitat i una germanor universals.
En Duch diferencia les posicions gnòstiques de la posició cristiana, la qual inclou indefectiblement l'altre, amb la consegüent pràctica de la misericòrdia, de la compassió, de l'apropament a l'altre. És una distinció fonamental, útil per analitzar millor les posicions que es manifesten en l'actualitat. Força posicions "religioses" semblen properes al gnosticisme descrit. Que el cristianisme naixés en un context molt influït pel gnosticisme no facilita fer aquesta distinció, i cal filar prim per destriar allò genuïnament evangèlic de les influències gnòstiques del moment. Algunes posicions gnòstiques ens ressonen com a molt "religioses", o fins i tot com a molt "cristianes".
El problema que es planteja en el present és que passa quan hi ha voluntat d'apropament als altres però no hi ha prou canals per traduir aquesta voluntat en fets tangibles. No és una qüestió que es pugui resoldre a base de "voluntarisme" ("si realment t'ho proposes, trobaràs la manera") sinó que hi ha d'haver recorreguts comunitaris i institucionals que ho facilitin, que permetin defugir la sempre present temptació gnòstica, més viva que mai quan aquests recorreguts són molt fràgils o inexistents. L'afebliment de la vida comunitària i institucional se'ns gira en contra, per molt que alguns puguin considerar que hi ha molts canals oberts: partits polítics, sindicats, ONGs, voluntariats, comunitats religioses, associacions veïnals, etc. Mirant les coses una mica més de prop, el que passa és que aquests canals mostren limitacions i dificultats més grans del que sembla per a canalitzar les energies d'apropament a l'altre.
És possible que aquestes instàncies s'adrecin al servei col·lectiu, però les seves dinàmiques internes no semblen prou presidides per la fraternitat, per la cordialitat, per la generositat, pel sentiment comunitari. I l'eina, el mitjà, l'organització, ha de tenir en ella mateixa les característiques de la finalitat; sinó, no és operativa. No es poden assolir determinats objectius amb mitjans que no estan en sintonia, en harmonia, en ressonància amb els objectius. Potser això no és més que una excusa -sempre cal sospitar de les pròpies consideracions- o potser reflecteix realment la limitació de les nostres estructures de participació col·lectiva, que no aconsegueixen ser espais de fraternitat.
Caldrà posar l'accent, doncs, en treballar dinàmiques comunitàries i institucionals que se situïn elles mateixes, en la seva manera de fer, d'operar, en aquesta perspectiva de proximitat als altres, de calidesa, de concòrdia, de germanor, i que facilitin així fugir eficaçment de la temptació gnòstica. I mentre això no es dona, mentre no sabem trencar les fredes i interessades dinàmiques regides per la lluita pel poder, per la manipulació dels altres o per l'exhibició egocèntrica, hom queda penjat als llimbs, en terra de ningú...
dijous, 25 de febrer del 2021
Valors i intuïció
dimecres, 24 de febrer del 2021
Carner: A hora foscant
Fautrier 1927 |
"És tard, els camins ja no em tempten.
I us sé, del verger dins el clos,
caiguts, trepitjats en la boira,
oh dies, oh fulles, oh flors!
Mes passes es tornen furtives
com d'un indecís estranger.
Sospiren espectres de dàlies
enmig del foscam ploraner.
Al lluny neda un so de campanes
que uneix els vivents als caiguts.
S'escampa la nit invencible,
mar d'illes que són solituds.
I em criden el llum a la taula
i algun voleiant pensament,
la vella cadira malmesa
i un full de paper malcontent."
Josep Carner (1957)
dimarts, 23 de febrer del 2021
Música bona
Schönberg 1910 |
"Escoltar jazz i música clàssica ha estat i és encara un estímul efectiu i una font de serenitat tant per al meu cor com per a la meva ment. Si em diguessin que només puc escoltar un d'aquests dos estils, deixés el que deixés la meva vida seria força més trista. Tal com va dir Duke Ellington, al món només hi ha dos tipus de música: la "bona" i la "no tan bona". En aquest sentit, tant el jazz com la música clàssica pertanyen al mateix tipus. L'alegria pura que provoca escoltar música "bona" transcendeix els gèneres."
dilluns, 22 de febrer del 2021
Daodejing 11
"Trenta radis convergeixen al centre d'una roda
però és el buit que deixen al mig
el que permet funcionar al carro.
Es treballa el fang per fer una gerra,
però la seva utilitat depèn
de l'espai buit del seu interior.
S'obren portes i finestres a les parets d'una casa,
però és el buit que emmarquen
el que les fa útils per a l'habitatge.
Ens interessem pel que és,
però la seva utilitat depèn del que no és."
Daodejing 11
Text sencer a https://aglapertu.blogspot.com/2020/11/el-daodejing.html
diumenge, 21 de febrer del 2021
Moments d'eternitat
Fautrier 1958 |
dissabte, 20 de febrer del 2021
Successió
Sunyer 1915 |
divendres, 19 de febrer del 2021
Publicitat
dijous, 18 de febrer del 2021
Moments crucials
Bissier 1961 |
dimecres, 17 de febrer del 2021
El sector públic
Ibarrola |
El sector públic no gaudeix de la bona reputació que hauria de tenir. L'àmbit polític, tampoc. Es critica molt l’actuació dels representants polítics i de les institucions públiques. Aquestes institucions són sovint percebudes com a distants, ineficients, poc transparents, poc sensibles al bé comú. Presenten dèficits en els processos de tria de personal, en les funcions de gestió (incompetència, solapaments, sobrerregulació, burocratització, incompliments, rigidesa...) i en l'avaluació de resultats. En part, això deriva del paper dels partits polítics en la designació dels càrrecs directius del sector públic, considerat com un espai de col·locació dels seus quadres polítics, de repartiment de càrrecs. Els casos de corrupció han acabat de disminuir la seva credibilitat.
Davant d'això es poden fer moltes propostes regeneradores, però és molt difícil anar més enllà del wishful thinking. Per part dels que ja som grans hi ha molta frustració acumulada per anys i anys de demanar millores en el sector públic sense cap progrés real, fins i tot amb un possible increment del nivell de degradació. No es veu gens clar d'on podria sorgir una dinàmica real, operativa, de regeneració del sector públic i de l'àmbit polític. No és bo ser pessimistes, però si no es veuen indicis de millorament cal manifestar-ho. Fan falta noves propostes viables i gent capaç d'impulsar-les.
dimarts, 16 de febrer del 2021
El món modern
dilluns, 15 de febrer del 2021
Dansar i pintar
diumenge, 14 de febrer del 2021
Lin Xi
dissabte, 13 de febrer del 2021
Dues butxaques
divendres, 12 de febrer del 2021
Masses i cultura
Soutine 1924 |
Thomas Mann a Lotte a Weimar (1939), cap. VII
dijous, 11 de febrer del 2021
Daodejing 9
que no pas mirar de portar-la sense que vessi quan està plena.
Si esmoles la navalla massa sovint,
acabarà sense tall.
Una sala plena d'or i jade,
ningú no podrà guardar-la.
El que, essent ric i distingit, és arrogant,
és culpable de la seva perdició.
Quan la feina és complerta, hom es retira.
Aquesta és la manera de fer del Dao."
Daodejing 9
dimecres, 10 de febrer del 2021
La pau de Déu
Ellsworth Kelly 1976 |
dimarts, 9 de febrer del 2021
Comunicació
Cézanne 1899 |
Antonio Machado (CLXI, lxxxvi)
"Per què ens sembla tan encertat aquest pensament machadià? Per què no ens és fàcil una comunicació veritable? Per on és que falla, doncs, una comunicació que vol ésser veritable? Que n'és de freqüent la impressió que si ha fallat la comunicació no és per altra raó que perquè han fallat les condicions o perquè la situació no ho ha afavorit o quelcom per l'estil! Quantes vegades, després d'una reunió d'amics, en un sopar o en una tertúlia (...), hom té la impressió que s'ha deixat escapar d'entre les mans una ocasió òptima de comunicació, no per manca de vàlua individual dels assistents o per manca d'interès en el motiu del trobament, ans per causa d'alguna cosa exterior als individus però no aliena a ells! Llevat de comptats moments, la conversa no ha estat a l'altura d'allò que s'esperava i això ens deixa un regust d'insatisfacció, una nova sensació com de derrota."
dilluns, 8 de febrer del 2021
Impactats per Jesús
J. Kirk Richards 2015 |
És freqüent que a un cristià li preguntin: "Vostè creu que Jesús és el Fill de Déu?" Pot ser fins i tot com una mena d'element definidor, capaç de diferenciar el cristià del que no ho és.
Davant d'aquesta pregunta, la resposta més aviat hauria de ser que no es tracta de creure res. Del que es tracta és del que passa en entrar en contacte amb la tradició de Jesús, amb el que ens ha arribat d’ell a través dels que van ser impactats per ell; es tracta de veure si a través d’aquest contacte rebem també aquest impacte o no. Impacte voldria dir aquí rebre quelcom que et canvia per dintre i et porta a seguir un cert camí; una barreja de convicció i commoció, que es pot traduir en termes d’admiració, fascinació, veneració, agraïment, seguiment, mestratge...
Pot ser que a Jesús el trobem un personatge interessant però que no ens impacti, o pot ser que ens impacti d’una manera semblant que altres grans personatges, o pot ser que ens impacti més a fons que cap altre personatge, o pot ser que sigui l’únic personatge que ens impacti centralment, a fons. Crec que és en aquests darrers dos casos quan té sentit anomenar-se “cristià”.
Sense oblidar que això són classificacions teòriques utilitzades per analitzar la realitat, la qual és sempre complexa i matisada; així, les fronteres entre aquestes quatre posicions no tenen perquè ser tan netes, hi ha zones grises entre posició i posició, cosa especialment delicada en el cas de la frontera entre la posició segona i la tercera, que fa que de vegades l’autoidentificació com a cristià no sigui del tot rotunda...
Aquest impacte pot venir facilitat per l’entorn cultural, familiar, escolar, etc. que haguem viscut, o pot venir dificultat per aquests mateixos entorns. O bé es pot tractar d’una descoberta molt personal. També hi té relació la influència que tinguin en nosaltres aquells a qui Jesús ha anat impactant al llarg de la història. Ara bé, quin sigui l’origen de l’impacte és més aviat secundari, el rellevant és si es dóna aquest impacte o no.
Cal dir llavors que els “impactats per Jesús” han mirat d’expressar aquest impacte i l’entusiasme que se’n deriva atorgant-li tota mena de lloances i els més grans títols honorífics (ara això dels títols ens costa d’entendre, però abans era un element cultural important). Si Jesús era el més impactant o l’únic impactant, mereixia els títols més elevats. Un d’aquests títols va ser el de Fill de Déu. Però també se l’ha anomenat Fill de l’Home, Senyor, Salvador, Anyell de Déu, Bon Pastor, Messies, Crist, etc.
Són expressions d’entusiasme, lloances litúrgiques formulades en llenguatge simbòlic que poden esdevenir perilloses si se les treu d’aquest context i se les converteix en creences, en descripcions objectives de realitats. Els títols han de ser manifestacions d’experiències interiors, de vivències subjectives, i han de romandre en aquest àmbit. Per tant, hom pot dir que Jesús és Fill de Déu com a expressió poètico/simbòlica de com algú viu el personatge, d’una “veritat-per-a-mi”, però no és adient entendre-ho com a indicació de cap “veritat-en-sí”.
diumenge, 7 de febrer del 2021
Modernitat
Tobey 1968 |
"El nostre món, el de la Modernitat, s'ha esmicolat; el món de la Modernitat, que encara és ben a la vora mentre anem avançant cap a un nou món que no sabem exactament què serà. El paradigma d'aquell món, en el món occidental, és el maig del 68 que, a parer meu, constituí la seva gran festa final. El maig del 68, que la meva generació va viure amb una especial intensitat, és l'últim malbaratament d'una societat que encara estava per aquestes tasques, que encara tenia el luxe entre les expectatives possibles, és la gran cerimònia final d'un món, d'un període articulat entorn de la fe cega en el progrés, la creença en la perfectibilitat indefinida de l'espècie humana, la possibilitat d'arribar a una plena conjunció entre el públic i el privat."
Josep Ramoneda a La cultura de la crisi, revista Saber n. 1, 2ª època, gener-febrer 1985, p. 18
dissabte, 6 de febrer del 2021
En els dies tristos
divendres, 5 de febrer del 2021
Iniciació a la música clàssica
Heus aquí unes pautes de treball adreçades a persones sense coneixements de música ni de la música clàssica però amb interès o curiositat per fer-hi una primera aproximació. El propòsit no és “donar informació” sinó aportar indicacions en la línia del “treballar la sensibilitat”. L'objectiu és facilitar l'apropament a la tradició musical culta europea dels darrers cinc segles. Aquest marc metodològic pot ser utilitzat després per continuar la recerca personal de cadascú.
II. “Temes, imatges i estats d’ànim”
III. “Comparant versions”
IV. “Estils i compositors”
Comencem, però, amb alguns elements generals:
a) Com escoltar la música clàssica:
b) Alguns elements de reflexió:
· Val la pena diferenciar i familiaritzar-se amb els elements bàsics de la música: to, timbre, intensitat, durada, ritme, tempo, melodia, harmonia…
· És bo fer una reflexió sobre la música clàssica com una de les formes més desenvolupades, sofisticades i abstractes de l’art. Constatar la seva capacitat per a transmetre i crear formes i emocions, però també altres “coses” difícilment etiquetables (arquitectures abstractes?).
· Música clàssica i espiritualitat:
- Veure l’art com a component del món de la gratuïtat i no del de la necessitat.
- Constatar els paral·lelismes entre la creació artística i la creació espiritual (recerca d’un camí propi, aprenentatge del mestre per poder caminar sol, desenvolupament d’una sensibilitat peculiar, etc.).
- Copsar que les sensacions i emocions produïdes pels sons van sovint més enllà de les paraules. Aquesta capacitat de la música per parlar més enllà de les paraules ens porta a l’àmbit de les experiències no descriptibles, l’àmbit de l’inefable, en el qual també es mou l’experiència espiritual.
Eix I. “Timbres, instruments, formacions i formes”
Eix II. “Temes, imatges, estats d’ànim”
Eix III. “Comparant versions”
Eix IV. “Estils i compositors”
· Música medieval
· Barroc (primera meitat del segle XVIII)
· Classicisme (segona meitat del segle XVIII)
· Romanticisme (segle XIX)
· L’explosió de la música (primera meitat del segle XX)