divendres, 31 de gener del 2020

Marc Aureli III, 7: Ni perseguir ni fugir







"No tinguis mai per convenient el que alguna vegada t'obligarà a trair la lleialtat, a abandonar el pudor, a odiar algú, a sospitar, a maleir, a ser hipòcrita, a desitjar quelcom que necessita parets i cortines. Ja que a qui posa per davant la seva intel·ligència i la seva divinitat i el culte a l'excel·lència d'aquesta, a qui no fa teatre, a qui no es fa sentir, no li caldran ni la soledat ni la multitud. I el que és més important: viuràs sense perseguir ni fugir."


Marc Aureli, Meditacions, III, 7




dijous, 30 de gener del 2020

Matrimoni




Valloton 1898



"Un mariage heureux est une longue conversation qui semble toujours trop brève."


"Un matrimoni feliç és una llarga conversa que sembla sempre massa curta."



"Tout l'art du mariage est de savoir passer de l'amour à l'amitié, sans pour cela sacrifier l'amour."


"Tot l'art del matrimoni és saber passar de l'amor a l'amistat, sense per això sacrificar l'amor."



André Maurois (1885-1967)




dimecres, 29 de gener del 2020

Siràcida i els rics



Rouault 1908


Del llibre Siràcida de l'Antic Testament, capítol 13:


"Un ric comet una injustícia i encara s'irrita,
un pobre és tractat injustament i encara s'excusa.
Si ets útil al ric, t'utilitzarà;
però quan et trobis en necessitat, t'abandonarà.
Si tens béns, viurà de tu
i t'escurarà sense patir-hi.
Si et necessita, t'enredarà
amb somriures i promeses;
et farà compliments i et dirà: «Què puc fer per tu?»
A còpia d'invitar-te als seus banquets t'humiliarà obligant-te a convidar-lo
fins que t'haurà arruïnat dues o tres vegades,
i per acabar es burlarà de tu.
I després, si et veu, passarà de llarg
i mourà el cap en senyal de mofa.
Mira de no deixar-te enredar,
que no quedis humiliat per la teva estupidesa.
Si t'invita un home poderós,
declina la seva invitació,
i t'invitarà amb més insistència.
No t'hi afanyis massa, per tal de no ser rebutjat,
ni te n'allunyis massa, per tal de no ser oblidat.
No pretenguis de parlar-li d'igual a igual
ni et fiïs dels seus llargs discursos:
et parla llargament per posar-te a prova
i ho fa fins i tot quan somriu.
Escamparà els teus secrets sense pietat
i no t'estalviarà maltractaments ni cadenes.
Per això, vigila i estigues ben alerta,
que camines amb la teva ruïna.
(...)
¿Pot haver-hi entesa entre el ric i el pobre?
Els ases salvatges són la caça dels lleons al desert:
així els pobres són la presa dels rics.
L'arrogant sent horror de la vida humil:
així el ric sent horror del pobre.
Quan un ric trontolla, els seus amics el sostenen;
però quan un pobre cau, fins i tot els amics el rebutgen.
Quan un ric ensopega, molts vénen a ajudar-lo,
i si diu bestieses, li donen la raó;
quan un pobre ensopega, encara el renyen,
i si diu coses intel·ligents, no li fan gens de cas.
Quan el ric parla, tots callen,
i posen als núvols les seves paraules;
però quan un pobre parla, tothom diu: «Qui és aquest?»,
i si s'entrebanca, l'empenyen per fer-lo caure."




dimarts, 28 de gener del 2020

No afligir



Malevitx 1911


"No ofenguis ningú ni critiquis el teu proïsme; no l'afligeixis amb l'expressió del teu rostre."


"No ser mai violent amb el germà; no jutjar-lo mai. Convèncer per la dolcesa i per l'amor.

Orgull i duresa treuen la pau. Estima el qui no t'estima i prega per ell; així la teva pau no serà pertorbada."


"No hem de jutjar els altres. Massa sovint parlem del que no coneixem o del que coneixem malament, quan potser aquell germà és, espiritualment, semblant a un àngel."


Silvà del Mont Athos (1866-1938)




dilluns, 27 de gener del 2020

Educació científica




Agnes Martin 1981


"Al principi, les formulacions consensuals de la ciència reposen molt fermament en el coneixement humà universal d'un món real de coses quotidianes. Aquest és el punt de partença de tota educació científica. Però l'ensenyament especialitzat de l'aspirant a científic l'introdueix ràpidament en altres aspectes de la natura en els que el "sentit comú" elemental és una guia inadequada. Mitjançant procediments educatius que actuen precisament sobre els mecanismes psicològics que van descobrir el món quotidià a l'infant -acció coherent, comunicació no contradictòria, prediccions verificables, coneixement consensual i cogitació- se li fa veure el "món científic" en un àlbum complet de mapes i imatges extrets dels arxius científics. Per a ell, aquest món no es estrany, misteriós, incert ni irreal: l'assimila en el seu propi domini mental com una mera elaboració i extensió del món del sentit comú de les coses quotidianes que comparteix amb tota la humanitat."


John Ziman Reliable knowledge - An exploration of the grounds for belief in science (1978)




diumenge, 26 de gener del 2020

Eternitat




Bissier 1958


"L'eternitat té, per dir-ho així, una consistència pròpia que la fa totalment independent del temps. L'eternitat no és ni un temps infinit ni una mena de realitat supra o, segons els casos, infratemporal, sinó una realitat totalment incomparable i incommensurable, sense cap relació amb la realitat temporal. Per assolir la plenitud de l'ésser, l'home ha de transcendir el temps; la paraula per a això és eternitat, que és el caràcter específic de la divinitat."


Raimon Panikkar Mite, símbol, culte, Fragmenta Editorial (2009), p. 439




dissabte, 25 de gener del 2020

Afecte




Bonnard 1916



"Le mélange de l'admiration et de la pitié est une des plus sûres recettes de l'affection."


"La barreja d'admiració i compassió és una de les receptes d'afecte més segures."


André Maurois (1885-1967)




divendres, 24 de gener del 2020

Marc Aureli VIII, 43: Ulls benèvols






"A un li encanta una cosa, a l'altre una altra. A mi, el que m'encanta és tenir el principi rector sa i no girar l'esquena a cap ésser humà ni a res que s'esdevingui als humans; ans al contrari, mirar-ho tot amb ulls benèvols i acceptar i servir-me de cada cosa en virtut del seu valor."


Marc AureliMeditacions, VIII, 43



dijous, 23 de gener del 2020

Alternativa




Sonia Delaunay 1913


"Només des d'un diàleg profund entre una espiritualitat progressista i una política progressista podria sorgir una alternativa al sistema capitalista."


(tuit d'en Rai de 22.11.2019)




dimecres, 22 de gener del 2020

La fi de Nonell



Nonell 1896


El 1902 Eugeni d'Ors publicà a Pèl & Ploma aquest text, amb el títol de "La fi de l'Isidre Nonell". A més de l'elogiosa referència a Nonell, és un escrit potent, un ric joc literari amb imatges goyesques (es vinculava Nonell a Goya) que sembla presagiar la Setmana Tràgica de 1909 i els fets de juliol de 1936.

Em fa gràcia transcriure'l amb un català més actual, tot i respectar algunes de les seves expressions. Trobareu la versió original a  www.unav.es/gep/dors/prensa/ISIDRO%20NONELL.pdf

Eugeni d'Ors, un home de gran cultura, no és gaire sant de la meva devoció, més per la seva egolatria que per la seva contradictòria trajectòria personal, però era amic del meu avi Pere Regull Pagès i té alguns grans escrits, com ara "Gualba la de mil veus".


"Aquell dia les vermellors de la posta s'estengueren sobre les vermellors de l'incendi. La Ciutat estava en flames. Era la primera jornada de la gran revolució, la revolta dels oblidats per les revolucions anteriors i deixats per totes elles en el seu etern estat d'abjecció irremeiable; era el terrible desbordament de la canalla, dels miserables, dels posats fora de llei, dels ineptes i vençuts de la lluita per la vida, de les desferres de la humanitat, dels detritus de la màquina social, de les capes ínfimes de les poblacions, del llot infecte de les clavegueres ciutadanes; dels consumits per l'herència de totes les malalties, de tots els vicis i totes les degeneracions; dels anihilats pels treballs vilíssims i menjats de misèria; dels morts de fam, dels morts d'enveja i de rancúnia; dels errants sense família ni pàtria, dels rodamóns i salta-rius i captaires; de les races proscrites, rosegats els cossos de brutícia, plenes les testes de pollam, covant en el cervell raquític el verí de tots els menyspreus; dels habitants dels forats troglodítics; de les ànimes fosques, llampegades per la ferocitat dels instints; dels cossos nascuts en el fang, que es rebolquen pel fang i en el fang rebenten; dels trinxeraires, de les rameres, de les alcavotes, dels idiotes i bojos i lladres i assassins d'ofici; de tota la carn del bordell, del presidi i de la forca.

Tots, en aquest abisme, havien viscut secularment abjectes. Mes no tenien pas consciència de tot el miserable del seu estat. Un gran engany els feia viure. Es creien formosos. Les dones, amb vanitosa il·lusió, es miraven als espills i somreien a la pròpia imatge. Els homes també es veien nobles i galants, i trobaven maques a les seves femelles, i amorosos s'adormien entre els seus braços, oblidant-hi l'amargor del fel de la seva existència. Moltes mares miraven els seus fills, aquelles criatures neulides i malaltes, tarades de totes les degradacions morals i físiques, repugnants de brutícia, deformades per la precocitat del treball i del vici, com a espills de cel i prínceps de sobirana boniquesa...

I heus aquí que un dia finí terriblement l'engany. Un artista, en revelació punyent, copiant-los, exhibint-los nuament, amb aguda crueltat de línies, amb brutalitat implacable de colors, rabejant-se refinadament en la lletgesa i la deformitat, havia trencat l'encís, fent-los veure, amb aclaparadora evidència, la fondària de l'abisme de la seva abjecció. Una llum dolorosa es feu en ells. Comprengueren tots, tots, com n'era de lletja i de baixa i d'irremeiable la misèria que els tenia presoners entre ses urpes.

I començà llavors l'era terrible de la gran desesperació. Com en els terrors mil·lenaris, els homes esdevingueren bojos. S'havien vist; havien clarament comprès com eren. Ara es repugnaven entre ells, els uns als altres. I cadascú es repugnava a ell mateix. Els homes no cercaven ja amorosos els braços de les dones. Els pares sentien, violentament, desitjos espantosos d'escanyar els seus fills, veient-los tan lletjos i bruts i podrits i miserables. Un basquejar suprem els removia les entranyes, en trobar-se davant per davant, en penetrar en els seus habitatges sòrdids, en comprendre els seus vils treballs de cada dia. No treballaren. Deixaren també de robar i de captar. Vingué la fam. La desesperació es va fer més negre i més folla. Una ràbia de fera, una rancúnia formidable els guanyà a tots. I alhora caigueren tots en una mena de deliri; en un deliri furient; en un deliri que els feia veure roig, que els encenia la carn, fent que en les llargues nits febrils les dones frenèticament enyoressin les abraçades de mascles formosos, i donant als homes monstruosos desitjos d'entrar en les alcoves opulentes, i mossegar pells de setí, i violar les duquesses blanques, esteses en els seus grans llits perfumats; un deliri que els agitava amb la necessitat imperiosa d'actes de violència, de carnatge, de saqueig; de destruir totes les coses febles creades per l'opulència i el refinament i l'art; de calar foc als edificis i dur arreu devastació i mort; d'escanyar, d'esclafar testes, d'arrencar llengües i enfonsar ulls i banyar les mans deformes en el caliu sangonejant de les entranyes obertes: un deliri que feu que un dia, sense raó, sense motiu, sense pretext, sense que la nit abans ningú pogués suposar-ho, rebentés espantosament aquell volcà. I quan morí el dia aquest, la Ciutat estava en flames, i les vermellors de la posta s'estengueren sobre les vermellors de l'incendi.


Tota la canalla prengué part en la gran revolta. No se sabia quin omnipotent voler del Diable conjurava, reunia i abocava a la ciutat els miserables de totes les misèries. Els cretins de les negres fondalades, amb les seves grosses testes de galàpet, els seus golls, el seu innoble caminar d'ànecs; els rodamóns dels camins, que dormen sota els ponts de les carreteres i al ras en els boscos; les tribus transhumants, acompanyades de les seves bèsties polsoses i estúpides; els salta-rius i lladres de camí, que s'amaguen a les tenebres i sobtadament cauen sobre els vianants; els captaires errants a qui borden tots els gossos, que rondinen malediccions i, al capvespre, amenacen amb el puny clos a les masies; els homes estranys, privats de paraula, que vaguen perduts per les muntanyes, fent sentir el so d'un flabiol o el dringar d'una campaneta; els idiotes bosquetans, lascius com micos, terror de les camperoles; els pelegrins que saben oracions i als que l'epilèpsia convulsiona en els romiatges o a la porta de les esglésies; els paralítics doblegats en un carretó, que imploren la pietat amb una cantarella monòtona; les velles bruixes, de somriure sinistre, a les que la quitxalla apedrega; els mendicants amb les seves llagues, amb les seves monstruositats, amb les exhibicions horribles de les deformitats llastimoses; els troglodites que, vora de les poblacions, viuen en coves prehistòriques; les siluetes negres que, a la nit, arrepleguen tot el que durant el dia escupen les ciutats, disputant aferrissadament  el seu botí als gats i gossos famolencs; els qui a les nits crues d'hivern, dormen a la serena, en els bancs, en els portals, ajaguts en els racons més arrecerats i ombrius; els qui fan cua, esperant les sobres dels ranxos de les casernes; els degenerats, incapaços de tota feina, que arrosseguen la seva viciosa ociositat des dels rònecs cafès cantants fins als bordells pudents; els qui viuen en perpètua agonia, consumits per les feines que maten; les xinxes, deformades pel treball, pudentes d'oli fins als ossos, rient estúpidament amb la gran boca desdentegada; i tots els habitants dels barris negres de les grans ciutats, on els horrors s'amunteguen; i tot l'exèrcit del vici miserable, i tot l'exèrcit del crim, i tots els presidiaris dels presidis i tots els bojos furiosos de les cases de bojos... Tots, tots formaren en la revolta, tots s'entregaren monstruosament al carnatge, a la matança, al saqueig, a la violació, a la devastació, a l'incendi, a l'orgia de totes les ferocitats; tots es reuniren en torrentada espantosa, entre rugits, entre udols, en un paorós davallar de cataracta, amb una mena de cant eixordador que, teixit de flastomies i de crits d'odi, de crits de revenja, de crits de luxúria, de crits salvatges de triomf, de roncs de bèstia satisfeta, entre l'enfonsament apocalíptic de tota la ciutat, semblava l'estrafolari al·leluia del Dissabte Sant dels miserables.

Lassa, si no farta d'incendi i destrucció i carnatge, la canalla deixava ja la Ciutat, escampant-se pels camps vorers, quan va advenir una cosa espantosa. La munió s'adonà sobtadament que, assegut en una de les pedres del camí hi havia un home, un jove, que, amb descurada tranquil·litat, com si aquell daltabaix fos tan sols un interessant espectacle, com si darrere seu no esclatessin les flamarades de l'incendi colossal ni bramulés al seu entorn l'esfereïdor desbordament de totes les passions destructores, seguia amb ull curiosament observador les escenes més horribles, els tipus més repugnants, les expressions que la rancúnia, l'odi, la crueltat satisfeta, la luxúria farta, la folla borratxera del triomf imprimien en els rostres, i ràpidament ho dibuixava tot. No se sap com va córrer en un instant la veu de qui era aquell home; potser algun antic model el va reconèixer; o potser, millor, que aquell exèrcit immens de miserables, amb la terrible infal·libilitat de l'instint, endevinés en ell al gran responsable, al revelador cruel en quines obres havien après com era de baixa i repugnant i irremeiable la seva lletjor, al lladre que els havia robat per sempre els seus consols, a l'assassí de l'última il·lusió que els feia viure...

I la idea d'una gran justícia inflamà de nou aquelles feres. I la fúria de destruir renasqué, brutalment dominadora. I primer fou un onejar de mar en tempesta, en que tots s'aparten un instant de l'artista per caure de seguida violentament a sobre seu; i després foren els punys closos al nivell del cap, les empentes brutals, les veus ronques gitant insults i renecs i escarnis, les escopinades llençades per boques plenes de verí, al mig del rostre, que es tornava lívid, mentre els ulls, en una ganyota de suprema angúnia, s'obrien desmesuradament, i tres cops, tres cops, es badava la boca sense que en sortís paraula ni so; després, ungles de fera esgarraparen les carns, i les mans nervioses de les dones delirants arrencaren els cabells i s'acarnissaren en les blancors de la cara, i dents de bèsties famolenques mossegaren les cames i els braços, i la força de tot l'odi i de tota la rancúnia pesà sobre l'espatlla, llençà el cos a genollons, l'aclofà a terra; i el crani s'esberlà contra les pedres; i tota la torrentada humana caigué alhora i aixafà el pit; els ossos petaren horrorosament; i mil mans de ferro abastaren el coll i l'oprimiren i l'estrenyeren, fins que la llengua sortí, horrible, i els ulls saltaren de les òrbites; i així, mort, desfigurat, trossejat, restà estès a terra el gran responsable, mentre el cel es vestia sinistrament de foc i una ventada furiosa retorçava els arbres nusos de la carretera i feia muntar altíssimes les flamarades de l'incendi de la Cuitat... Regnà un moment el silenci. La gran justícia estava feta.

Mes encara vingueren més horrors. Altre cop renasqué la fúria. Tornà a bramular la tempestat. Un home va agafar el cos mort i el llençà a l'aire, com un ninot, entre una riallada estúpidament triomfal; altres li lligaren una corda al coll. I començà la carrera furiosa, arrossegant-lo, tornant a la ciutat, passant i repassant per les mateixes vies, que ja la nit havia omplert de tenebres, empenyent-se els uns als altres, i aixafant-se en els llocs estrets, i destrossant-se i caient i alçant-se i passant per sobre dels caiguts, i trepitjant els morts de la matança del dia, entre les runes, entre les fogueres, entre les cases on s'agitaven encara les flames dels incendis, que es contreien, com en negres ganyotes de desvari i sorollosament s'enfonsaven; entre les cançons que la joia salvatge havia fet néixer en el fons de les gorges desfetes, amb rugits i amb udols, amb sorolls estridents de ferros, de llaunes i de corns, de monstruoses músiques, com en un carnestoltes delirant, en processó de l'infern, terrible i grotesca. Apedregaven els uns el cos de l'artista; altres el colpejaven amb els seus bastons; altres l'escopien encara, sense parar, una i altra volta, i altra, i sempre. Una dona, una vella, una fúria, llarga i seca, tota nua, tota escabellada, els ulls sortits del cap, escumejant la boca, tentinejant en caminar, i ensopegant i caient a cada instant tan llarga com era, s'havia apoderat, arrencant-la del braç, de la mà, de la mà de l'artista, de la mà del culpable, de la que amb implacable habilitat havia copiat tantes lletjors i tants horrors, i la trossejava, i la insultava amb veu ronca, i la llençava a l'aire, i la prenia, i la tirava a terra, i la trepitjava, i la recollia altre cop, i la escopia i la mossegava a boca plena, i frenèticament la fregava pels racons innobles del seu cos ple d'immundícia... I seguí, seguí la carrera furiosa, sense parada, sense cansament, temps i temps, a través de la Ciutat en flames.


A la fi es trobaren altre cop al camp ras. Era una planura negra i desolada. Al lluny la voltaven fangosos aiguamolls. Aquí i allà arbres solitaris i negres s'alçaven com patíbuls. Un immens núvol morat tapava tota l'extensió del cel, deixant només, a la banda on el sol havia mort, una franja de sang inflamada que els negres pantans reflectien. Havia amainat el vent; només al lluny se'l sentia encara xiular, arrossegant-se pels boscos. La cridòria de la multitud anà també minvant, es perdé en l'extensió de l'espai, va apagar-se i morir en el silenci. L'onejar del mar aquell esdevingué més ample i més lent. Els moviments de tothom es feren pausats i plens de lassitud. Semblava que complissin rituals solemnes. Callats i ferestament ombrívols, avançaren fins a la vora d'un precipici, pel fons del qual corria la migrada corrent d'un riu infecte, on desembocaven les clavegueres i pous negres de la ciutat. La munió es desplegà, estenent-se pel marge. Totes les mirades, expectants, es fixaren en el lloc on havia sigut dut el cos de l'artista. Un moment anguniós de quietud. Quatre homes silenciosos el voltaren, li tragueren poc a poc la corda del coll, el feren oscil·lar un moment i el llençaren; el cos que ja no era sinó un manyoc informe de carn i sang i llot, rodà per l'aire, anant pesadament a caure en la negra corrent immunda que amb crassa lentitud avançava cap al mar.

Llavors, amb un udol immens de bestial alegria, aquella  munió de feres se sentí com deslliurada; i frenèticament cercà cadascú la seva pròpia imatge; i corregueren alguns fins als marges dels aiguamolls, on moria sinistrament l'última llum del dia; i els altres s'arrencaren de les mans els bocins de mirall, botí dels palaus entregats al saqueig... I com si amb la sang de l'artista fos la seva abjecció rentada; com si amb la fi del gran responsable quedessin deslliurats per sempre de les urpes innobles de la lletjor; com si haguessin mort el verí per haver mort la cuca, tremolosos i anhelants s'hi espillaren, i, a la llum dubtosa de la posta sagnant, tots, tots els homes es veieren galants i nobles, i les dones, totes, les miserables, les velles, les deformades, les cretines, les idiotes, les boges, les bruixes, les gitanes, les drapaires, les femateres, les captaires, les xinxes, les bagasses, les alcavotes, les borratxes, les leproses, les podrides, somrigueren d'orgull, sentint-se tota l'ànima i tota la sensualitat sobtadament inflamades al bes d'una il·lusió embriagant que les feia trobar-se formoses."




dimarts, 21 de gener del 2020

Fornidors de sentit



Maillol 1895


Allò del pessimisme de la raó (o de l'intel·ligència, com sembla que deia Gramsci citant Romain Rolland) tendeix a accentuar-se quan et fas gran i et van envoltant problemes i malalties propis i dels que tens a prop.

Contraposar-hi l'optimisme de la voluntat s'assembla molt al "voluntarisme", un concepte interessant que critica la convicció que la voluntat ho pot tot, pot vèncer tots els obstacles. No n'hi ha prou amb el que nosaltres hi puguem posar des de dins, per imprescindible que això sigui. També fan falta -i hi són- elements externs, no derivats de la pròpia voluntat, que tenen un paper efectiu a l'hora de contrapesar el pessimisme de la raó. Elements que, no saps perquè, es mostren com a curulls de sentit -i fornidors de sentit- fins i tot en contexts durs, difícils, foscs.

N'hi ha, d'aquests elements; el que cal saber-los detectar i posar-s'hi en contacte, obrir-se a ells. Esmentaré com a fonamentals algunes aportacions -no totes- de l'amor i l'amistat, de la natura, de l'art (literatura, pintura, música, cinema...), de les religions, de les causes col·lectives. No saps perquè, aquests elements et pesen positivament tot i les circumstàncies. Pots estar malalt i no per això ells perden aquesta capacitat il·luminadora. Pots estar preocupat i no per això ells deixen d'irradiar.




dilluns, 20 de gener del 2020

Sense brúixola




Raffaello 1504


"En un dels primers llibres que va escriure, Apocalíptics i integrats en la cultura de masses (versió castellana a Lumen), Umberto Eco va donar una resposta tranquil·litzadora als professors universitaris dels anys seixanta i setanta, espantats per la creixent influència dels nous i potents instruments de la cultura de masses: el còmic, la televisió o la música pop. Eco sostenia que la nova cultura de masses ajudaria a fer arribar a nous sectors socials el llegat de la tradició humanística.

Eco va portar, certament, aquestes teories a la pràctica mitjançant les seves novel·les, exquisidament fonamentades en l'erudició (El nom de la rosa, Baudolino), però construïdes amb patrons de novel·la de gènere. Ara bé: el seu diagnòstic era massa optimista. És un fet que els instruments de cultura de masses (extraordinàriament reforçats ara amb internet i les tecnologies digitals) han escombrat el cànon cultural i han imposat com a patró de la cultura un únic valor: l'audiència (és a dir, el guany econòmic: publicitat o vendes). La major part de les novel·les històriques d'èxit, lluny de l'erudició d'Eco, contribueixen fins i tot més que les romàntiques de Walter Scott a deformar la visió del passat. El mateix es pot dir de tots els altres gèneres literaris, musicals, televisius, teatrals o artístics que triomfen: necessiten adular l'audiència per conquerir l'èxit, altrament són arraconats.

Per col·locar un producte cultural, a l'audiència se l'adula amb els mateixos mecanismes que els partits polítics (i els mitjans de comunicació que els ajuden) usen per conquerir els seus votants: estimular les emocions primàries, simplificar els missatges, crear polaritats tremendistes. Reduir els missatges al màxim i tocar la fibra emotiva, heus aquí les dues claus de la victòria política i cultural.

Després de dedicar tantes hores a les xarxes socials i a les sèries televisives, fins la gent més culta reconeix que ja no té temps de llegir. Molts joves universitaris només coneixen fragments dels llibres que els han recomanat. La major part dels lectors ho són de Twitter o de qualsevol altra xarxa social. Fins els més polititzats s'informen per xarxes favorables a les seves opinions. No hi ha ni temps, ni paciència, ni interès per endinsar-se en una novel·la complexa, per afrontar un menú lingüístic massa dens, per acceptar pàgines i pàgines sense compensacions immediates.

L'addicció a la satisfacció immediata, que la cultura de masses actual ha fomentat, suscita molts problemes d'ordre personal (viure en parella, cultivar l'amistat o tenir fills és una exigència que molts ja no saben suportar). Però té severíssimes conseqüències d'ordre cultural: el públic actual condemna la dificultat, s'allunya de la complexitat i té al·lèrgia a l'atenció. Es queixen els pares que els nens ja no saben estar-se ni un minut quiets (fins i tot hi ha una síndrome que converteix en malalts medicalitzats els nens hiperactius: TDAH), però la major part d'aquests pares necessiten fer zàpping televisiu, no poden prescindir del telèfon, viuen en constant agitació social i consulten desenes de pàgines d'internet quan no interactuen a les xarxes.

Si els fills no poden suportar una hora d'escola en quietud, els pares no poden suportar una novel·la exigent o una pel·lícula lenta. És difícil no contradir avui les con­fia­des tesis d'Umberto Eco. La cultura humanística potser no decreix (perquè ara hi ha molta més gent que estudia i, per tant, hi ha més especialistes que mai en literatura clàssica, pintura renaixentista o música dodecafònica). Però ha quedat reduïda a guetos especialitzats: illes de supervivència de l'alta cultura. Mentrestant, la cultura de masses triomfa repetint, en innombrables variacions, tècniques que només busquen estimular els instints i les emo­cions: sexualització, estridència, espectacularitat, violència, visceralitat, tensió argumental, simplicitat de continguts.

D'entre tots els naufragis de la tradició cultural, el més impressionant és el de la veritat, sense la qual el debat polític o so­cial es converteix en una gàbia de bojos. Em refereixo al valor de la veritat. Sigui en la tradició judeocristiana, sigui en la grega, la cultura occidental havia donat sempre una gran importància a cercar la veritat. Una veritat que no sempre casava amb la realitat visible, que no era fàcil de trobar, però que esdevenia el referent, l'horitzó principal. Aquesta recerca de la veritat implicava una depuració personal, un combat, una exigència, un temps, una paciència que la societat actual ja no tenen.

Perduda la brúixola amb què, d'acord amb una visió o una altra de la condició humana, les ideologies, les religions, les filosofies buscaven el camí de la veritat, ara estem condemnats a vagar sense punts cardinals, estimulats per emocions passatgeres, constantment canviants, dominats per un nihilisme primari, elemental. Sense referents clàssics, sense veritats compartides, la cultura és mer entreteniment, pur comerç. I la política: una descarnada lluita entre grups i interessos."


Antoni Puigverd a La Vanguardia del 20 01.2020




diumenge, 19 de gener del 2020

Energia




Bonnard 1931


"Quiconque n'est pas révolutionnaire à seize ans, n'a plus à trente ans assez d'énergie pour faire un capitaine de pompiers."


"Qui no és revolucionari als setze anys, als trenta anys ja no té prou energia per fer de capità de bombers."


André Maurois (1885-1967)




dissabte, 18 de gener del 2020

Governar i liderar






No és el mateix governar que liderar.

Es pot governar i no liderar, es pot liderar i no governar, i es pot liderar i governar alhora.

Ningú està obligat a ser líder. Es pot governar, i bé, sense ser líder.

I ningú pot ser criticat per no ser líder, ja que és una cosa que no només depèn d'una decisió personal, de la pròpia voluntat.

No lidera qui vol, sinó qui pot. Evidentment, qui pot ha de voler, però amb el voler no n'hi ha prou.

Liderar no és ocupar una determinada posició o càrrec, sinó generar una dinàmica entre tres elements: la persona del líder, el projecte que aquest proposa i els seguidors que lliurement se senten mobilitzats pel projecte proposat pel líder.

Generar aquesta dinàmica requereix disposar de determinades condicions i saber-les encaixar en una situació concreta. Requereix capacitat de projecció capil·lar en el conjunt que es lidera. Requereix una gran autenticitat, que certament inclou la maduració personal però també qualitats arrelades a la fondària d'un mateix.

Governar, ho pots buscar. Liderar, més aviat t'ho trobes que no pas ho busques.




divendres, 17 de gener del 2020

Marc Aureli II, 4: Temps fixat






"Tens fixat un límit de temps, que si no fas servir per assolir la serenitat, se n'anirà, i no hi haurà una segona oportunitat."


Marc Aureli, Meditacions, II, 4




dijous, 16 de gener del 2020

Versos solts de Martí i Pol




Hernández Pijuan 2000



"Més val la incertesa i el risc d'ara mateix,
que l'enyor o l'angoixa."

- -

"Petgem sense temor.
Tots els camins proclamaran certeses."

- -

"Serem allò que vulguem ser. Debades
fugim del foc si el foc ens justifica."

- -

"Ara és demà. No escalfa el foc d'ahir
ni el foc d'avui, i haurem de fer foc nou."

- -

"Tot crida a viure pels batents del somni."

- -

"Tot és ressò; tota pregunta, crit."

- -

"El buit del temps, omplim-lo d'esperança."

- -

"Del silenci a la llum hi ha una sola frontera."

- -

"Que és bo saber restar quan tot incita
a desistir."

- -

"La veritable mort és desertar."

- -

"Sigues tenaç, que la lluita és molt dura."

- -

"Per l'abrupte pendent d'aquesta tarda
davallo lentament."

- -

"Molt lentament la vida ens configura."

- -

"No sempre es viu en claredats extremes."

- -

"No us preserven del foc
l'enyor ni la distància."

- -

"Ressona endins
la veu que salva.
Fonda i plena, diu
que cada instant posem la vida en joc."

- -

"Ara el que cal és que tot recomenci,
ben certament:
el que més cal
és l'esforç de recomençar
un cop més encara."

- -

"Perquè viure és alçar-se per damunt de les coses
amb un gest desimbolt de puresa excessiva."

- -

"Si ve l'instant que veus que defalleixo
-sóc feble al capdavall; ho saps com jo-
no em deixis desistir."

- -

"Convertirem el vell dolor en amor
i el llegarem, solemnes, a la història."

- -

"Del fons dels anys ens crida, barbullent,
la llum d'un temps expectant i frondós."

- -

"Dia vindrà que algú beurà a mans plenes
l'aigua de llum que brolli de les pedres
d'aquest temps nou que ara esculpim nosaltres."

- -

"Perquè viure és combatre la peresa de cada instant,
i restablir la fonda dimensió de cada cosa dita,
podem amb cada gest guanyar nous àmbits,
i amb cada mot acréixer l'esperança."

- -

"Tot crida a viure amb el gran risc de sempre,
sigui quin sigui el gest amb què ens aculli
aquest futur de dubtes i incerteses."

- -

"Per qualsevol escletxa del temps nou
la llum esclata,
i al fosc dels anys hi ha el gran foc
que suscita moviments i desigs,
i els estimula."

- -

"Massa sovint girem els ulls enrere
i el gest traeix angoixa i defallences.
Convé saber-ho i convé, d'altra banda,
pensar el futur lluminós i possible."

- -

"La mesura la dóna el sofriment,
i també dóna el goig i l'esperança.
Voguem contra corrent, i a cada riba
i ha gent que ens recrimina i ens combat."

- -

"En clau de temps i amb molt de patiment.
Vet ací com podem guanyar el combat
que de fa tant de temps lliurem, intrèpids.
En clau de temps i potser en solitud,
acumulant en cadascú la força
de tots plegats i projectant-la enfora."

- -

"Potser caldria que trenquéssim la rutina
fent algun gest desmesurat,
alguna sublimitat que capgirés la història.

Potser, també, del poc que tenim ara,
no sabem fer-ne l'ús que cal.

Qui sap!"

- -

"De nosaltres depen que el pas del temps
no malmeti els senyals
que hi ha escrits a les pedres
i que l'hoste que els anys anuncien
no trobi la casa abandonada,
i fosca, i trista."

- -

"Saber restar, vet aquí la consigna;
i preservar cadascú
el petitíssim terreny en que proclama,
altiu, més vida."

- -

"Qui sinó tots, i cadascú per torna,
podrem crear des d'aquests límits d'ara
l'àmbit de llum on tots els vents s'exaltin,
l'espai de vent on tota veu ressoni?"

- -

"Posa la mà damunt qualsevol cosa.
No cal ni que la miris. Sentiràs
la vida que hi batega plenament
i compassadament."

- -

"Car tota cosa és subtil si la veu s'hi detura
tan tendrament com una mà que es clou
damunt la mà que estima."

- -

"Estima la bellesa que t'envolta
i que se't dóna clara i generosa,
i en tu i per tu estima també els altres,
car d'aquests dos amors te'n pervindrà
l'harmonia i, tal volta, la grandesa."

- -

"Tret del silenci, ¿què hi ha de més pròxim
a la plenitud que l'amor?
I bé que l'amor sempre es refugia
en l'estricta i ardent intimitat
i d'ella en treu la força que el fa créixer."

- -

"Tot allò que estimem ressona i creix
i els ulls n'escampen la claror
enllà del temps;
els dies se n'emplenen."

- -

"Fes de l'amor la norma
que t'alliberi dels temors i angoixes
i et faci clars els horitzons del somni."

- -

"També és la vida aquesta angoixa d'ara,
l'estranyesa d'un temps que cansa sense omplir;
també és la vida aquest perdre's en tot
sense saber ben bé quin camí fem."

- -

"No t'assenyalis fites: fes camí
i espera que la barca toqui port
per escriure amb els dits, damunt la sorra,
el lluminós senyal del teu retorn."

- -

"Car no perdura el vent de les paraules,
ans el risc de donar-se per comprendre
i el que compta és l'esforç de cada dia
compartit tenaçment amb els qui creuen
que cada gest eixampla l'esperança,
que cap dia no es perd per als qui lluiten."







dimecres, 15 de gener del 2020

Fins a l'esfera de l'etern




Tiziano 1520


"Qui parla amb imatges primordials és com si ho fes amb mil veus, emociona i domina, i alhora enlaira allò que designa, portant-ho més enllà del que és ocasional i transitori fins a l'esfera del que és etern, exalça el destí personal a destí de la humanitat, i així allibera en nosaltres totes aquelles forces benèfiques que han permès a la humanitat trobar refugi davant de cada perill i sobreviure la més llarga nit... Aquest és el secret de l'efecte de l'art."

Carl Gustav Jung, Seelenprobleme der Gegenwart (1932)


En un altre moment, Jung diu:

"Aquí rau la importància social de l'art: sempre treballa en l'educació de l'esperit del temps."



Textos originals:


"Wer mit Urbildern spricht, spricht wie mit tausend Stimmen, er engreift und überwältigt, zugleich erhebt er das, was er bezeichnet, aus dem Einmaligen und Vergänglichen in die Sphäre des immer Seienden, er erhölt das persönliche Schicksal sum Schicksal des Menschheit, und dadurch löst er auch in uns jene hilfreichen Kräfte, die es del Menschheit je und je ermöglicht haben, sich aus aller Fährnis zu retten und auch die längste Nacht zu überdauern... das ist das Geheimnis der Kunstwirkung."

"Darin liegt die soziale Bedeutung der Kunst: sie arbeitet stets an der Erziehung des Zeitgeistes."





dimarts, 14 de gener del 2020

Moisès



Chagall 1956


"La narració del naixement de Moisès sota l'amenaça de mort pel Faraó, de la seva mare amagant-lo a la petita cistella entre les herbes del riu, i de la seva troballa i adopció per la filla del Faraó, és un tema arquetípic del naixement de l'heroi i de l'odi generat en la consciència col·lectiva per l'aparició de la promesa de la consciència individual. La vida de l'heroi és amenaçada des del mateix moment de la seva naixença. Només pot ser salvada al principi si és confiada a l'aigua, als braços del gran inconscient maternal del qual ha de renéixer si ha de sobreviure. El Crist va ser salvat de la matança dels Innocents pel descens a Egipte, un símbol d'aquestes profunditats.

(...)

Moisès tenia dues mares -tres, realment- la seva mare natural, la filla del Faraó i l'aigua del riu d'on va ser tret (el nom Moisès vol dir "tret de l'aigua").

(...)

Tornant ara al jove Moisès mateix, el podem imaginar fent-se gran en el luxe de la cort del Faraó però protegit d'ell per la seva lleialtat als seus orígens i pel nodriment que el sentiment sincer de la mare dóna al fill. És certament clar que tant la filla del Faraó com la seva pròpia mare l'estimaven  sense possessivitat, aquest cantó fosc del sentiment d'una dona que mata tota la veritable escalfor del cor. Com hem vist, la seva mare natural el va haver de deixar anar, el va confiar a les aigües, i la filla del Faraó tenia la grandesa de cor de no separar-lo de les seves arrels, de la seva gent. Què fàcil que hagués estat per a ella criar-lo en la ignorància de qui era i d'on venia, fins i tot en l'odi a la seva pròpia sang, ja que aquesta havia de ser l'actitud acceptable!

(...)

Primer Moisès va seguir el comportament convencional d'un jove en la seva posició, lluitant amb l'exèrcit i provant-se a ell mateix com a home. Probablement sempre havia sentit pena i pietat per la difícil situació del seu poble, però encara no havia penetrat al seu cor i fet imperativa l'acció. Probablement mai se li va acudir d'implicar-se realment fins el dia que ja matar el supervisor injust en un rampell de furiosa ira. Va ser un matar impulsiu, inútil, que va fer sorgir hostilitat entre els mateixos hebreus. Però l'oportunitat de desvetllament gairebé sempre ve en un esclat de violenta emoció, normalment negativa.

Moisès devia veure de seguida que replicar crim amb crim no era la resposta. En contrast amb la resposta del Faraó a aquesta mena de proves, ell va acceptar la responsabilitat per la seva ombra i les conseqüències del seu acte. Se'n va anar a l'exili a Madian, per passar-hi molts anys mirant d'assolir discerniment, saviesa i desinteressament. Com tan sovint ens passa a tots, és l'impulsiu deixar-se endur per una reacció emocional, i l'acceptació de la plena responsabilitat per ell, que assenyala el començament de la reflexió. La fúria de Moisès brollava de la generosa emoció de la pietat, però la seva acció era merament una emanació destructiva dels seus propis sentiments dolorosos sense objectivitat o real compassió. Tot i així, gràcies a la seva integritat i voluntat de pagar el preu, ha d'haver marcat en ell el començament del coneixement d'ell mateix.

Per a Moisès, com per a tots els humans, la confrontació conscient amb l'ombra va ser seguida pel trobament amb l'anima, el trobament del seu sentiment individual, la seva llibertat emocional respecte a la mare personal. Com passa tan sovint amb el preciós simbolisme de l'Antic Testament, la seva anima, la seva futura esposa, ve a trobar-lo al pou en el llindar de la seva nova vida a Madian. Certament en cada veritable casament l'home troba la dona al pou, i ella treu aigua de la terra per tal que ell begui.. De la mateixa manera, interiorment, l'anima en l'ésser humà treu aigua per a ell de les profunditats inconscients.

(...)

"La solitària vida de Moisès com a pastor, , els dies i nits sol al desert amb el seu gos i les seves ovelles, la tranquil·la paciència i habilitat tan estranyes a la seva natura apassionada (que va haver d'aprendre amb el temps amb els bens), totes aquestes coses van nodrir les fins llavors no viscudes potencialitats de la seva psique. Així la porta cap al món interior es va obrir; la seva oïda es va obrir a la veu de Déu en el seu cor; el seu ull es va obrir a la visió de la divinitat. Imperceptiblement, a través de la disciplina de les elementalitats quotidianes, el seu cantó fosc va ser confrontat, el seu sensible sentiment individual va ser descobert, i finalment va assolir una consciència tan profunda del Mysterium tremendum que Déu li va parlar cara a cara.

La forma de la primera visió, l'avenç de la nova consciència en Moisès que havia anat madurant des de feia tant de temps, té un gran significat simbòlic. El pecat de Moisès havia sorgit de l'impuls d'un sentiment destructiu que l'havia posseït i encegat. La seva visió del matoll ardent era d'un foc que cremava però no consumia, del que sorgia la veu de Déu i la presa de consciència de la seva tasca única com a individu. Aquest és el moment de la transformació. La intensitat del foc de l'instint natural, mai reprimit ni rebutjat, és transmutat per la disciplina i l'acceptació en el foc de la creativitat, que no destrueix sinó que allibera. En el cas de Moisès, el foc era prou poderós com per alliberar tot un poble del seu esclavatge. L'objectivitat de l'entusiasme real (que vol dir: "ser omplert per Déu") havia agafat el lloc de la ira subjectiva.

No hauriem de caure, però, en l'error freqüent de suposar que una experiència com aquesta immediatament treu de sobre de la personalitat humana de totes les seves febleses i dubtes i que una persona així només ha de tirar endavant en un estat de distanciació i certesa, alliberat una vegada per totes del dubte, la por i la ira. Al contrari, probablement ha de suportar una càrrega més gran de dubte i una temptació més constant del cantó fosc que mai abans. Així va ser certament per Moisès fins al final de la seva vida, i va romandre plenament humà em força i en feblesa a través de tots els grans esdeveniments dels que va ser un instrument.

(...)

 Moisès ara puja a la muntanya i es torna a trobar amb Déu cara a cara. Amaga el seu rostre davant la glòria d'aquesta visió. No pot suportar més que un cop d'ull, però el cop d'ull l'ha transformat. Quan baixa de la muntanya, el seu rostre brilla amb una llum tan gran que s'hi ha de posar un vel a sobre, ja que hi ha coses que no poden ser suportades per la gent inconscient, que han de ser ocultades pel seu bé. T.S. Eliot va escriure que els éssers humans no poden suportar molta realitat. Moisès ha passat quaranta dies i quaranta nits sol a Horeb. Durant aquest temps no només ha assolit la seva gran visió interior, sinó que també a entès moltes coses de caire totalment pràctic. El veritable gran místic, contràriament a la creença popular, no és algú que flota en un núvol, deslligat de la realitat exterior; al contrari, el místic té una captació del que és essencial en els afers humans molt millor que la de l'enfeinat home o dona d'acció.

Moisès ara sap de la necessitat de lleis per tal que una societat es mantingui junta, les disciplines essencials que l'individu inconscient ha d'acceptar de l'exterior si mai ha d'arribar a l'autodisciplina. També porta de la muntanya plans per a la construcció de l'Arca, ja que entén la immensa importància del ritual, dels símbols que són essencials per mantenir el contacte amb el significat interior de la pròpia vida. Si Moisès necessitava confirmació d'aquesta importància, la va trobar quan va tornar amb la seva gent des de la muntanya. Durant la seva llarga absència, no havien estat capaços de mantenir el sentit de significació que ell encarnava personalment i portava per ells. Havien fet un vedell daurat i projectaven totes les seves necessitats inconscients en aquest ídol.

(...)

Hi va haver un moment, però, en el que Moisès va caure seriosament en possessió de la seva antiga ombra irada, a pesar de tota la seva saviesa i humilitat. Els infants d'Israel murmuraven i es queixaven perquè no hi havia aigua. Com de costum, en donaven la culpa a Moisès, oblidant totes les mostres de protecció per part de Déu que els hi havien estat donades. Déu va dir a Moisès de "parlar amb la roca" i demanar-li que fornís aigua, però Moisès va ser menys pacient que Jahveh aquesta vegada. Va perdre els estreps,, tal com els havia perdut molts anys abans en la seva joventut quan va matar el supervisor. "Escolteu-me ara, rebels" va dir, "us hem de fer brollar aigua de la roca?" (Num. 20:10). I va colpejar la roca amb ràbia i l'aigua va brollar. Era culpable d'un pecat greu -manca de cortesia amb Déu, amb els humans i amb la matèria. En hubris es va identificar amb Déu. "Us hem de fer brollar aigua...?" Va parlar amb els seus companys israelites amb menyspreu, una cosa molt diferent de la ira saludable, i va picar la roca amb violència en lloc de fer-ho amb respecte.

Diuen les cròniques que per aquest pecat Déu va prohibir al mateix Moisès d'entrar a la terra promesa. El poder al que no es renuncia en el moment apropiat pot ser un perill molt gran, no només pel que l'erigeix sinó també pels seus seguidors. Si Moisès hagués entrat a la nova terra amb la seva gent, la projecció damunt seu hauria estat tan gran que hauria estat gairebé impossible per a Moisès resistir a la identificació amb l'amor personal al poder que era una de les característiques de la seva ombra. El perill de l'ombra esdevé més gran, no menys, per a un home així, i amb profunda paradoxa, és salvat en el punt culminant de realització per l'ombra mateixa. Si Moisès no hagués caigut en el pecat de colpejar la roca, mai no hauria pres consciència de l'arribada del moment de renunciar al seu lideratge, i una subtil corrupció hauria començat."


Helen M. Luke The Inner Story (1982)




dilluns, 13 de gener del 2020

Consciència ecològica




Delaunay 1930


"Potser la consciència ecològica, la consciència moral i la consciència espiritual formen un triangle virtuós d'interinfluència mútua on el creixement d'una d'elles afavoreix (no implica, però afavoreix) el creixement de les altres dues."


(tuit d'en Rai de 10.01.2020)



"No es parla gaire d'aquesta hipòtesi, però és possible que la consciència ecològica vagi lligada amb la consciència espiritual."


(tuit d'en Rai de 07.01.2020)




diumenge, 12 de gener del 2020

Adoració




Bissier 1960


"Adoració és aquella actitud en la qual un ésser humà s'abandona simplement a un poder diví. Aquest abandonament total es considera un acte positiu amb el qual l'adorador, lluny de perdre alguna cosa, es realitza ell mateix."


Raimon Panikkar Mite, símbol, culte, Fragmenta Editorial (2009), p. 438




dissabte, 11 de gener del 2020

Paraula




Fra Angelico 1455



"Paraula, segons l'Escriptura, és abans de tot, vida, acció, força, inspiració transformadora (no conjunt d'idees il·lustratives, de doctrines, de conceptes)."


Luís Maldonado a Religiositat popular i culte cristiàQüestions de Vida Cristiana n. 78, setembre del 1975, p. 89. Es tracta d'un article panoràmic molt interessant.)




divendres, 10 de gener del 2020

Marc Aureli VI, 53: Ben atent





"Acostuma't a estar ben atent al que et diu un altre, i en la mesura del possible, penetra en la ment del que parla."


Una altra traducció: "Acostuma't a no estar distret al que diu un altre, i fins i tot, en la mesura de les teves possibilitats, endinsa't en l'ànima del que parla."


Marc Aureli, Meditacions, VI, 53



dijous, 9 de gener del 2020

Aquest món




Sonia Delaunay 1907


"Només hi ha aquest món. Parlar d'un altre món només té sentit com a eina per ajudar a viure millor en aquest món."


(tuit d'en Rai de 12.11.2019)



dimecres, 8 de gener del 2020

Veritats de la psique




Gauguin 1892


"We have advanced very far indeed along the way to the scientific understanding of the physical universe, but we have allowed this one-sided development to obscure and devalue the understanding of the truths of the psyche, so that now we must return to learn from the intuitive wisdom of the so-called primitive."


Helen M. Luke The Inner Story (1982)



Possible traducció:

"Hem avançat molt lluny en el camí cap a la comprensió científica de l'univers físic, però hem permès que aquest desenvolupament unilateral enfosquís i devalués la comprensió de les veritats de la psique, de manera que ara hem de tornar a aprendre de la saviesa intuïtiva dels anomenats primitius."




dimarts, 7 de gener del 2020

Punts d'ésser




Morris Louis 1958


"Tots nosaltres som "punts d'ésser" que reflecteixen l'univers global, tant temporal com intemporal."


Laurence E. Fritsch a l'Epíleg a Un àngel rere meu de Tobias Palmer (1975)




dilluns, 6 de gener del 2020

Símbol i comunicació




Chagall 1960


"El símbol pot considerar-se com una expressió polisèmica i imatjada d'aquelles experiències que no poden expressar-se de cap altra forma (per exemple, mitjançant conceptes). Els humans, generalment, han donat forma a llur experiència de Déu simbòlicament."


"El símbol és un mitjà de comunicació que permet als humans d'accedir a zones de la realitat que no poden ser comprovades mitjançant la simple raó. Cal dir honestament que el moment actual de la nostra societat es caracteritza per la irrellevància dels símbols tradicionals transmesos per la família, l'escola, les esglésies i la resta dels sistemes socials. Aquesta situació és extremadament greu, ja que els humans tenen la imperiosa necessitat de comunicar-se exhaustivament (no tan sols des del punt de vista de la formalització de les teories científiques) perquè altrament tant la persona com la societat cauen en un procés de desestructuració, que inevitablement engendra la violència i l'enfrontament a tots els nivells de l'existència humana."


"La Paraula humana hauria d'expressar alhora les raons de la intel·ligència i les raons del cor, és a dir, hauria de permetre la comunicació d'allò que és empíricament constatable i d'allò que només pot experimentar-se o anticipar-se simbòlicament."


"En la societat moderna la Paraula està malalta. Les esglésies, els partits polítics, la família, l'escola, etc. pateixen els efectes d'aquesta sintaxi parcial imposada per la "raó instrumental" (Horkheimer) i que es mostra incapaç d'expressar la profunditat de les experiències i les actituds humanes."


Lluís Duch Qüestions de Vida Cristiana n. 104, desembre de 1980, pp. 32, 35, 36 i 37.




diumenge, 5 de gener del 2020

Epifania de Tremp







Aquesta és l'Adoració dels Mags del retaule de l'església de Santa Maria de Valldeflors, a Tremp (Pallars Jussà).




dissabte, 4 de gener del 2020

Traduccions tangibles




Delvaux 1926


"Els grans valors són traduccions tangibles de la divinitat intangible."


(tuit d'en Rai de 30.11.2019)




divendres, 3 de gener del 2020

Marc Aureli IV, 38: Defugir i perseguir






"Mira a fons els teus principis rectors, i què defugen, i què persegueixen."


Marc Aureli, Meditacions, IV, 38




dijous, 2 de gener del 2020

Dos propòsits




Morris Louis 1960


"Dos propòsits de la maduració personal: la pau al cor, l'amor a la mirada."


(tuit d'en Rai de 20.12.2019)




dimecres, 1 de gener del 2020

Pax vobis







Pau a vosaltres!

És bonic desitjar que tinguem pau, la pau de fora (la manca de tensió, de conflicte) i la pau de dins (la pau al cor).

Perquè la pau és el gran horitzó, el que desitgem. De vegades llunyà, de vegades difícil d'assolir, però sempre present com a referència, com a aspiració.

I desitjar sincerament a algú la pau és un regal de l'ànima. Que la pau sigui sempre amb vosaltres.