dijous, 8 de juliol del 2010

A les fosques







Els primers 380.000 anys després del big bang, a l'Univers les dimensions s'incrementaven enormement, però no hi havia fotons que circulessin lliurement. El cosmos era una enorme i creixent "cosa fosca", una mena de boira o de sopa densa de protons, electrons i fotons a més de 3000 graus centígrads. Però al cap d'aquests 380.000 anys la sopa es va refredar prou com perquè els protons i electrons s'unissin formant àtoms, i els fotons (la llum) quedessin lliures. L'Univers esdevingué transparent.

L'Agència Espacial Europea ha difós aquesta imatge elaborada pel telescopi espacial Planck, on les parts vermelles sembla ser que recullen la llum primordial de fa 380.000 anys.

De tota manera, l'univers va continuar essent fosc, ja que encara no existien els estels, els grans subministradors estables de llum; van haver de passar 200 milions d'anys fins a l'aparició dels primers estels i galàxies, tot i que aquests primers estels eren enormes i de vida curta, comparats amb els que van venir més tard.