dilluns, 6 de març del 2017

Immobilitat vertiginosa







Com recorda l'astrofísic Laurent Nottale (Télérama del 09.12.1998), quan estem immòbils, ho estem respecte a la Terra. Però la Terra gira a 30 quilòmetres per segon (km/s) al voltant del Sol, el qual corre a 20 km/s cap a Andròmeda. I aquest conjunt gira a 250 km/s dins de la Via Làctia, la qual es mou a 80 km/s en el nostre grup local de galàxies, el qual es dirigeix a 300 km/s cap a l'amuntegament de la Verge.

Vertiginós...



A La Vanguardia del 05.03.2017 l'astrofísic Kike Herrero respon a la pregunta "A quina velocitat viatja el Sol per l'espai?" amb una explicació més àmplia i més complexa:


"El sol és una de les aproximadament 200.000 milions d’estrelles que formen la nostra galàxia, la Via Làctia. Es troba, juntament amb els planetes del sistema solar, a la part interior del braç d'Orió, a uns 26.000 anys llum del centre de la galàxia, la qual cosa és més o menys a mig camí al llarg d’un dels seus braços espirals. El sistema solar està just en el que els astrofísics denominen la zona d'habitabilitat galàctica: la regió de la galàxia on la composició estel·lar i el ritme d'explosions de supernoves, entre altres factors, deixen més probabilitats al desenvolupament de la vida.

Com la resta de les estrelles de la Via Làctia, el Sol descriu una òrbita més o menys circular al voltant del centre de la galàxia. A més, cada estrella pot tenir un moviment propi en relació amb les del seu voltant. En el cas del Sol, es desplaça uns 20 quilòmetres per segon (km/s) respecte al seu entorn, cap a un punt en la constel·lació d'Hèrcules denominat Àpex solar. A això cal sumar-hi el moviment orbital del Sol. La nostra estrella triga entre 225 i 250 milions d'anys a fer una volta a la Via Làctia (això és, un any galàctic), i a més oscil·la per sobre i per sota del disc unes 2,7 vegades cada volta. Es creu que el Sol ja ha completat entre 20 i 25 òrbites en tot el seu temps de vida. Amb tot, la velocitat del Sol respecte al centre de la galàxia és d'uns 251 km/s. Això significa que triga 1.190 anys a viatjar una distància d’un any-llum, o uns set dies en desplaçar-se una unitat astronòmica (la distància mitjana entre la Terra i el Sol, que és d'uns 150 milions de quilòmetres).

I aquí no s'acaba... La Via Làctia es mou respecte al fons còsmic de microones, en concret en direcció a la constel·lació d'Hydra, amb una velocitat de 550 km/s. En el cas del Sol, la velocitat resultant és una mica menor, d'uns 370 km/s, en direcció a la constel·lació del Lleó."

Marejador...