dimecres, 29 de gener del 2014

Utillatge rudimentari



Twombly 2005


Al seu bon article "Morals malgrat nosaltres mateixos" publicat a La Vanguardia el 29 de gener de 2014, en Ferran Requejo inclou dos paràgrafs que no estan a l'alçada de la resta. Diu:

"Les grans ideologies, religioses, polítiques o morals tracten de donar sentit a moltes coses diferents amb un utillatge conceptual que acostuma a ser molt rudimentari. Amb poc utillatge teòric es vol donar resposta a preguntes sobre el món, la justícia, les angoixes de saber que morirem, o sobre pretesos paradisos situats al principi o al final de la història. En aquest sentit, les ideologies són sempre barates: amb poc pretenen donar resposta a molt. I els humans som individus crèduls.

Les ideologies religioses, en particular, ofereixen un mapa mental molt simple del cosmos, físic i humà. Però malgrat que avui apareixen com unes concepcions bastant precàries en termes científics i racionals, segueixen oferint confort emocional i sentit de futur a molta gent del planeta. Ofereixen explicacions sobre el significat de la vida i calmen les ansietats davant dels perills, el dolor o la mort."


No comparteixo aquests comentaris, fruit potser d'allò tan humà de subvalorar el que no coneixem prou. Les religions tenen un extens utillatge conceptual acumulat durant molts segles que sembla arrelar en arquetips profunds de la ment humana. Les mitologies religioses són d'alguna manera una explicitació, una formulació verbal, un aparèixer a la superfície d'aquests arquetips mentals profunds. Potser per això les religions tenen capacitat de ser positivament significatives per a molta gent. Que aquestes ressonàncies arquetípiques siguin difícils d'avaluar en termes científics i racionals és possible, però això no permet inferir la seva insignificància. I que s'hagin derivat comportaments indesitjables de les visions religioses tampoc no és suficient com per invalidar-les. Val més situar cada cosa al seu lloc des del rigor, l'apropament comprensiu i el respecte per allò que potser no és racional però que té capacitat d'incidir en els registres vitals fonamentals.



1 comentari:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Sens dubte que en Ferran Requejo és una persona molt preparada, però darrera d'aquestes afirmacions potser hi ha el típic cliché simplista i reduccionista de més d'un científic, i de més d'un acadèmic de les nostres universitats.

Catalunya diuen que és un país petit, però un doctor en Filosofia com ell no coneix per exemple una mica l'obra d'en Raimon Panikkar? Si la conegués em costaria de pensar que pogués fer aquestes gosarades afirmacions sobre una cosa tan complexa com són les tradicions religioses del món.

I potser ja pot ser orientador de per on va en Ferran Requejo quan parla d' "ideologies religioses". Potser també amb aquest vocabulari se li pot començar a veure el llautó, perdó la ideologia.