dilluns, 1 de maig del 2023

Masclisme ancestral



Manguin 1910


Hi ha una concepció masclista en la que les dones són situades al mateix nivell que les cases, els mobles o els cavalls, són vistes com un objecte. Encara que sembli mentida, aquest enfocament segueix prou vigent en molts llocs en els nostres dies, tot i que el moviment feminista sembla que està aconseguint enfrontar-s'hi amb èxit. Tan de bo fos possible erradicar aquesta visió marcadament masclista.

Cal recordar i subratllar que es tracta d'una visió ancestral, com ho mostra un fet particularment significatiu: forma part de la versió presentada a l'important llibre de l'Èxode dels "deu manaments" rebuts per Moisès al Sinaí, enregistrats a les "taules de la Llei", i que amb més o menys variacions són un referent cultural significatiu de la nostra història (recordem la presentació sintètica habitual dels deu manaments en la tradició catòlica: 1. Estimaràs Déu sobre totes les coses. 2. No diràs el nom de Déu en va. 3. Santificaràs les festes. 4. Honraràs pare i mare. 5. No mataràs. 6. No faràs accions impures. 7. No robaràs. 8. No diràs falsos testimonis ni mentides. 9. No consentiràs pensaments ni desitjos impurs. 10. No desitjaràs els béns del teu proïsme.)

La gent normalment es fixa molt en el sisè manament, el que prohibeix les accions impures (tot i que l'Antic Testament només parla d'adulteri). Aquestes accions impures s'acostumen a interpretar com accions relacionades amb el sexe, com ara l'adulteri, la masturbació, la violació o la prostitució. En la tradició catòlica es va incloure un novè manament prohibint consentir pensaments i desitjos impurs, seguint la primera part de Deuteronomi 5, 21 i la línia del Nou Testament (Mateu 5, 27-28: "Ja sabeu que es va dir: No cometis adulteri. Doncs jo us dic: Tothom qui mira la dona de l’altre amb desig de posseir-la, ja ha comès adulteri amb ella en el seu cor."). Per mantenir el nombre de deu es va fusionar la prohibició d'ídols amb el primer manament.

Però cal fixar-se en el desè manament, que segons Èxode 20, 17 diu: "No desitgis la casa d'un altre. No desitgis la seva dona, ni el seu esclau, ni la seva esclava, ni el seu bou, ni el seu ase, ni res del que li pertany." Aquí hi trobem, i en un text tan rellevant, aquesta visió de la dona com a objecte, equiparable a una casa, un esclau, un bou o un ase, o sigui inclosa als béns propietat d'algú.

Cal dir, però, que Deuteronomi 5, 21 introdueix un matís significatiu, diferenciant entre desitjar la dona d'un altre i cobejar els seus béns, separant-se així potser de la concepció dona-objecte presentada a Èxode.

Als manaments de l'Èxode s'hi veu, doncs, un llautó masclista. Que sigui més o menys inconscient o implícit no justifica res. Que sigui una concepció enormement estesa en el temps i l'espai tampoc no justifica res. Que una devastadora emoció com és la gelosia enforteixi la vivència de la dona com a possessió tampoc no justifica res. El moviment feminista l'encerta a l'hora de denunciar aquesta concepció de la dona, i així ha de ser mentre aquesta no sigui considerada tan persona humana com l'home.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada