dimarts, 10 de gener del 2023

Ressentiment



Munch 1903


Un bonic article d'Antoni Gutiérrez-Rubí a La Vanguardia del 15 de desembre de 2022:


"Vivim en societats cada vegada més hostils, on prolifera l’individualisme, la falta de visió compartida, l’estretor d’esperit i la desconfiança en l’altre.

El passat defineix, marca i condiciona. I el present, a cop de crisis, frustració i desesperança, allotja nivells creixents de rancúnia limitadora que contaminen l’avenir. El ressentiment és fruit d’un dany moral, d’una ofensa imperdonable, que s’instal·la en allò més profund. I això és difícil d’oblidar i alimenta un neguit larvat que no es consola amb el temps, ni amb el perdó. Un dany que necessita rescabalament i càstig, i que troba en la revenja el calmant que la justícia pot no oferir.

Com indica el prefix re-, és un sentiment que es repeteix i del qual costa d’alliberar-se. Pot estar latent, amagat, durant llargs períodes i aflorar amb força quan sorgeixen nous conflictes que el rescaten. Resulta més fàcil buscar arguments per justificar-ne la permanència que voluntats fermes per provar d’empatitzar, entendre les raons i el context, i avançar.

El ressentiment és un fenomen emocional, una reacció negativa, que el filòsof Max Scheler va definir com a “autointoxicació psíquica”. A la seva obra El resentimiento en la moral destaca: “En el seu origen, el ressentiment és sempre l’expressió d’algun sentiment d’impotència, nascut del xoc del subjecte a l’assumir, segons les formes de la seva personalitat, un valor moral o altre (...) si l’home ressentit s’aferra a uns valors nous, no és mai pel seu contingut positiu, sinó per la mesura en què ells li permeten empetitir l’antic valor que ell no ha pogut assolir. L’origen del ressentiment és la major part de les ocasions personal; però és igualment possible descobrir una espècie de ressentiment col·lectiu”.

El ressentiment polític –o la dimensió col·lectiva d’aquesta emoció negativa– és molt perillós en la vida democràtica. Les persones que s’han sentit humiliades desitgen revenges, no acords. Busquen tornar el cop amb força redemptora i alliberadora. Per això, en política, quan s’humilia el rival o ad­versari s’està creant una derrota futura­. El ressentiment trobarà el moment per rescabalar-se amb una garrotada inesperada, brutal, reparadora. Per als ressentits, el temps no redimeix, empitjora."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada