Twombly 1980 |
Impressiona veure la nota de tall requerida per les universitats catalanes per a les carreres d'humanitats. Aquesta nota de tall deu reflectir la relació existent entre oferta i demanda per a cada carrera. La nota mínima és un 5, que denota un desajustament entre oferta i demanda de places, sigui per un baix nivell de demanda dels estudiants per la carrera o bé per un excés d'oferta de places.
En general, les universitats catalanes tenen un 5 com a nota de tall per a les carreres d'humanitats. Com interpretar aquest fenomen? A Catalunya, hi ha un excés d'oferta de places en humanitats? O el que hi ha és una gran manca de vocacions per la reflexió sobre la història, la filosofia, l'art, la llengua? Com es determina la proporció d'estudiants d'humanitats que hi hauria d'haver en un país? Que passa quan la demanda no arriba a aquesta proporció? Cal anar reduint les places ofertes, amb el risc d'acabar quedant-se sense estudis d'humanitats? Cal estimular la demanda? Com? Quin grau de responsabilitat en la situació tenen els mateixos estudiants? Els en podem fer responsables, o bé ells només reflecteixen un entorn social que no mostra interès per la cultura i les humanitats?
Concretament, tenen un 5 com a nota de tall:
A la UB: Antropologia cultural, totes les Filologies, Filosofia, Geografia, Història, Història de l'Art, Lingüística, Llengües romàniques i les seves literatures.
A la UAB: Antropologia social i cultural, Estudis clàssics, Estudis d'anglès i català, Estudis d'anglès i de clàssiques, Estudis de català i de clàssiques, Estudis de català i espanyol, Estudis de francès i català, Estudis de francès i de clàssiques, Estudis de francès i espanyol, Estudis d'espanyol i de clàssiques, Estudis francesos, Filosofia, Geografia, Història, Història de l'Art, Humanitats, Llengua i literatura catalanes, Llengua i literatura espanyoles, Musicologia.
A la UPF: Humanitats.
A la UDL: Estudis anglesos/Catalans i occitans/Filologia hispànica, Geografia, Història, Història de l'art.
A la URV: Antropologia i evolució humana, Geografia, Història/Història de l'art.
A la UDG m'imagino que deu ser més o menys igual (suposo que per error, la informació de La Vanguardia de l'11.07.2015 posava a Girona la mateixa informació que a Lleida).
A la Universitat de Vic no sembla haver-hi estudis d'Humanitats.
Les poc significatives excepcions són:
A la UB: Llengües i literatures modernes (6).
A la UAB: Estudis anglesos (6,75), Estudis d'anglès i espanyol (6,78), Estudis d'anglès i francès (5,57), Estudis d'Àsia oriental -Japonès- (8,94), Estudis d'Àsia oriental -Xinès- (7,44).
(gràcies a en Jordi Morrós pel seu comentari, que ens ha portat a reformular la versió inicial d'aquest post)
Sens dubte la situació és la que es descriu i que es manté des de fa uns quants anys, però s'hauria de contrastar en alguns casos amb el nombre de places ofertes. M'explico, una nota de tall alta no implica necessàriament una gran demanda de la titulació en concret sinó tan sols que aquesta demanda està sensiblement per sobre del nombre de places ofertes (per entendre'ns la pura i dura i llei de l'oferta i la demanda que expliquem a les facultats d'economia).
ResponEliminaEn el mateix llistat es veu com els estudis de japonès i de xinès tenen una nota de tall sensiblement més alta, i aquesta nota més que un gran interès dels estudiants (potser en el cas del xinès una mica més si) denota probablement que no s'ofereixen gaire places d'estudi.