dissabte, 8 de febrer del 2014

La memòria





La Vanguardia digital del 07.02.2014 es fa ressò d'unes recerques sobre la memòria els resultats de les quals són força obvis però que ens costa incorporar a la nostra manera de veure les coses. Que la memòria reescriu el passat en funció del present és una obvietat rellevant, que cal tenir present...


"La memòria humana té un editor que no descansa: cada vegada que visitem una experiència del passat hi afegim fragments del present i "canviem la pel·lícula", segons un estudi que publicarà aquest dimecres la revista Journal of Neuroscience (la autora principal de l'estudi és Donna Jo Bridge, de la Escola Feinberg de Medicina a la Northwestern University). Les noves versions del que va passar editades per la memòria, provoquen al seu torn emocions que modifiquen novament el que hem recordat, de manera que, pel que fa al rememorat, no existeix el "vídeo original".

Aquest és el primer estudi que mostra específicament com la memòria es un testimoni feble i com podem inserir elements del present en els records del passat quan els visitem. Segons Bridge, aquest és un mecanisme de supervivència. Les memòries s'adapten a un context que canvia constantment i això ens ajuda a manegar-nos amb el que és important en aquest moment.

"La memòria no és com una càmera de vídeo. No és que puguem tornar enrere i veure què va passar tal com va passar, sinó que la memòria refà i edita creant una història que s'ajusta a la realitat present", diu Bridge. Segons els investigadors, aquesta edició té lloc a l'hipocamp del cervell, que treballa com a editor i equip d'efectes especials.

L'altre autor de l'estudi, Joel Voss, va afegir que la noció d'una memòria perfecta és un mite. "Tots volem creure que la memòria és el que ens permet recordar de manera vívida la nostra infantesa o el que vàrem fer la setmana passada. Però la memòria està dissenyada per a ajudar-nos a prendre bones decisions en el moment present i, per tant, la memòria s'ha d'actualitzar", va afegir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada